Mistr podobenství: Peter Weir

Peter Weir - filmografie

Gallipoli je vpravdě epický příběh australských mladíků, příslušníků australsko-novozélandského armádního sboru zdecimovaného v roce 1915 na poloostrově Gallipoli, jejichž naivní představy o válčení jsou krutým způsobem uvedeny na pravou míru. Film vyniká přes svou velkolepost především drobnokresbou jednotlivých postav Snímek s rozpočtem 2, 6 milionů australských dolarů se stal v tuzemsku megahitem a nezanedbatelný komerční úspěch slavil i v USA. V Gallipoli také Weir poprvé obsadil Mela Gibsona, který v době uvedení neměl o své budoucí kariéře ani zdání.

Hned o rok později se Weir sešel na place s Gibsonem podruhé na filmu Rok nebezpečného života (The Year of Living Dangerously). Indonésie roku 1965. Guy Hamilton (Mel Gibson), je ambiciózní reportér australské společnosti ABS, který se chce v krizových dnech prosadit na Djakartě. Prezident zřejmě abdikuje a všude kolem se něco děje. Guy brzy poznává, že získat v této zemi informace, které by za něco stály, není vůbec jednoduché. Naštěstí jej pod svá ochranná křídla vezme fotograf Billy Kwan (Linda Hunt, oceněná Oskarem) svérázný malý chlapík s neuvěřitelnými kontakty, jemuž jeho napůl asiatský původ dovoluje vcítit se do ducha země i lidí daleko víc, než cizincům. Guyovi se navíc zamiluje do pracovnice britské ambasády Jill (Sigourney Weaver).

Tímto filmem byl Weir už jednou nohou v Hollywoodu, protože se na jeho produkci podepsala MGM a přijetí bylo mimořádné. Film soutěžil jak v Cannes, tak zasáhl do Oskarového klání.

Peter Weir - filmografie

Průlomovým snímkem se ukázal film Svědek, který Weir natočil v roce 1985. Byla to jeho první ryzí hollywoodská produkce a dnes můžeme konstatovat, že se po právu zařadila mezi kultovní filmy. Krátce po smrti svého manžela chce vzít Rachel Lapp (Kelly McGillis) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Philadelphie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní sekty amenitů, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli.

Ve Weirových rukách zdrsní i tak jinak spíše hladký Harrison Ford. Jeho přímočaře dobrodružné role dostaly v jeho postavě detektiva Johna Booka zajímavý protipól. Weirův dosud nejdražší film měl rozpočet 12 milionů dolarů a jen v USA vydělal přes 65,5 milionů jenom v kinech. Právem patří k televizním trvalkám a je docela škoda, že Harrison Ford za něj nedostal Oskara. Porazil ho William Hurt za film Polibek pavoučí ženy. Celkové vítězství Oskarů pak Svědkovi ve vybrané společnosti Čest rodiny Prizziů Johna Hustona, Purpurové barvy Stevena Spielberga a právě Polibku pavoučí ženy Hectora Babenca vyfoukly Vzpomínky na Afriku Sydney Pollacka.

Svědek není typickým hollywoodským thrillerem. Má sice žánrovou premisu ve svědkovi vraždy, ale podstatně zajímavější je sledování střetu kultur mezi městským policajtem a podivnou sektou amenitů.

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist