Star Trek ve filmu

Star Trek ve filmu

Star Trek ve filmu

V dubnovém tématu střetu civilizací nelze opomenout ani legendární televizní sérii, která již mnohokrát hostovala na filmovém plátně. Dnešního průvodce filmem budeme věnovat skutečnému milníku celého žánru – STAR TREKU!

Na Realfilmu jsme již o tématu psali ve článcích Star Trek, Jerry Goldsmith, James Horner, Průvodce filmovými sci-fi I.

Televizní fenomén konce 60. let se poprvé dostal na plátno až po úspěchu Hvězdných válek, kterým chtělo studio Paramount postavit důstojného oponenta. Tam, kde George Lucas čerpal z laciných béčkových knížek, tam měl Star Trek oporu v mnoha televizních reprízách a početné základně tzv. ,,trekkies“, tedy ortodoxních fanoušků, kteří znají svůj milovaný Star Trek nazpaměť a kromě znalosti epizod a pro normálního diváka bezejmenných postav mají třeba doma ve svém obýváku i nějaký značkový seriálový artefakt nebo kostým.

Star Trek ve filmu

První díl Star Treku (1979), který režíroval Oskarový Robert Wise (West Side Story, Den, kdy se zastavila Země) přitom sérii paradoxně málem okamžitě pohřbil. V centru děje byl velký modrý oblak plný energie, který ničí vše, co mu stojí v cestě a pochopitelně se blíží k naší planetě. Bývalý kapitán lodi Enterprise, nyní admirál James Kirk (William Shatner), se vydá s lodí na cestu, aby toto nebezpečí zastavil. Studio do filmu investovalo ohromné peníze, přes 35 milionů dolarů, tedy více než trojnásobek Lucasových Hvězdných válek a do hlavních rolí pochopitelně obsadilo původní televizní herce. Jenže to, co fungovalo v televizi zdaleka nefungovalo na plátně a nebýt Jerryho Goldsmithe, který pro film složil mistrovský hudební doprovod, zřejmě by to dopadlo ještě hůř. První díl zkrátka mistrovským dílem ani náhodou nebyl, ale celosvětově vynesl 140 milionů dolarů a přidal další desítky milionů dolarů na videotrhu.

Star Trek ve filmu

Série potřebovala zřetelně novou krev a tou se ukázal Nicholas Meyer, mladý ambiciózní režisér z New Yorku, který uspěl velmi solidním sci-fi Time After Time o stroji času a Jacku Rozparovači. Studio Paramount se mu rozhodlo svěřit do rukou pokračování Star Treku s podtitulem Khanův hněv (1982), ale příliš mu nevěřilo, takže mu osekalo rozpočet na pouhých 11 milionů. Meyer cítící šanci začal přepisovat scénář a vrhl se na natáčení. Tentokrát je protivníkem hrdinů z vesmírné lodie Enterprise geneticky vyšlechtěný diktátor Khan, kterého kapitán Kirk kdysi odsoudil k vyhnanství na divoké planetě. Ten se totiž po patnácti letech vrací, aby pokračoval ve svém původním plánu. V USA se stal film enormním hitem, vydělal 78 milionů dolarů a stejnou částku vynesl i na nosičích. Série chytila nový dech a navíc sklidila slušné ovace od kritiků. Filmová série byla zachráněna a začalo se pracovat na trojce.

Star Trek ve filmu

Na nové pokračování si diváci počkali jen 2 roky a tentokrát ho na plátno převedl jako režisér filmový představitel Spocka Leonard Nimoy. Film má podtitul Pátrání po Spockovi, takže už z názvu je jasné o čem to celé je. Spock totiž na konci dvojky zemřel a diváci bombardovali Paramount sprostými dopisy. Scenáristé nechali Dr. McCoye zešílet a přenesli do něj duši Spocka. Řešení se skrývá na planetě Genesis a poprvé se objeví také Klingoni. Třetí díl skončil kvalitativně mezi jedničkou a dvojkou a protože dostal opět finanční injekci 17 milionů dolarů byly jeho tržby mírným zklamáním. Celosvětový výdělek 87 milionů však nakonec pořád signalizoval černá čísla v účetnictví a producenti se rozhodli pokračovat.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist