Záhadný Roman Polanski

Roman Polanski

Ponechme tuto kauzu z roku 1977 částečně raději stranou, protože její výsledek je jednak stále v nedohlednu a také s touto kauzou jednoduše není nic v pořádku. Jsou do ní zapleteny nejvyšší politické špičky, velmi emotivně se k ní vyjadřoval prezident Nixon a všichni aktéři se posléze dostali do velmi vážných problémů.

Vraťme se raději do doby uvedení Čínské čtvrti. Polanski chtěl natáčet film Piráti a do hlavní role přemluvil opět Jacka Nicholsona. Scénář se mu velmi líbil, ale Polanski se rozhodl, že by film raději natáčel v rámci své společnosti, nikoliv Paramountu. Celkem pochopitelně se film nakonec nerealizoval.

V rychlém sledu se nakonec filmař vrhl do natáčení psychologického thrilleru Nájemník (1976). Polský emigrant Trelkovsky si v Paříži pronajme v tichém a pěkném činžovním domě byt, který před tím obývala nájemnice, jež vyskočila z okna a leží v hlubokém kómatu v nemocnici. Ze začátku se zdá, že je všechno v pořádku, ale najednou se začnou dít divné věci. Každé zavrzání nábytku či z rukou vypadnutá sklenice je vzápětí potrestána nevolí sousedů, kteří si stěžují na přílišný hluk, jenž vychází z jeho bytu. Lidé v domě jsou stále otravnější a Trelkovsky má pocit, že se sousedé proti němu spikli. Začíná trpět nevysvětlitelnými halucinacemi, že se ho chtějí zbavit a dohnat ho k sebevraždě.

Film byl kasovním propadákem a o Polanskim se v Americe začalo vážně hovořit jako o bláznovi. V Evropě byl stále častěji vídán s dívkami ve věku 16 – 19 let, které byly spojovány s prestižním magazínem Vogue. Věc, která by dnes nikoho nezajímala však byla v USA terčem nenávistné kampaně, nezapomínejme, že hranice plnoletosti je v Americe podstatně výš než u nás. Zkrátka a dobře, jedna v USA nezletilá slečna doma řekla o svém sexuálním styku s Polanskim. Ten byl zatčen a umístěn na 90 denní pozorování do velmi nekompromisního zařízení pro sexuální delikventy. Po jeho propuštění, kdy bylo zjištěno, že není pedofil ani deviant se Polanski sebral a z USA utekl.

Roman Polanski

Polanski se tak opět usadil v Paříži a rozhodl se splnit slib své zesnulé ženě Sharon Tate a natočil její vysněnou Tess podle románu Thomase Hardyho. Film za rekordních 50 milionů franků, tedy nejdražší nehollywoodský film, který byl do té doby mimo Hollywood vyroben je sociálním kostýmním dramatem. Příběh je o vesnické dívce Tess, kterou znásilní a přivede do jiného stavu bohatý Alec. Polanski byl za film nominován za nejlepší režii na amerického Oskara a film skutečně na Oskarech uspěl v kategoriích – nejlepší výprava, kamera a kostýmy.Film slaví jednoznačné přijetí u diváků a kritiky a zdá se, že Polanski je z nejhoršího venku.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

Přidat komentář

TOPlist