Kalendárium 2005

Hollywoodský trend – Comicsové adaptace

Iron Man (2008)

V letošním roce se urodila celá řada comicsových adaptací a jejich společným znakem je, že se na nich nešetřilo. Nejlépe obsazeným a nejoriginálnějším však zůstává Sin City Město hříchu, které však muselo vzniknout v nezávislé produkci.

Viz. Nejslavnější comicsové adaptace I. a II. a články: Watchmen – Strážci, Batman začíná, Temný rytíř, Sin City, Iron Man, Thor, X-Men

Osobnost

Nicole Kidman

Návrat do Cold Mountain (2003)

Tato půvabná stoosmdesáticentimetrová blondýna se proslavila již svými prvními rolemi v Austrálii. Mezinárodní hvězdu z ní udělal psychothriller Úplné bezvětří Phillipa Noyce, kde předváděla strhující výkon jako ohrožená žena na palubě luxusní plachetnice uprostřed oceánu. Její první role v Hollywoodu byl film Bouřlivé dny Tonyho Scotta, kde se seznámila s budoucím manželem Tomem Cruisem. Její kariéra v devadesátých letech střídala ambiciózní tituly s komerčními i uměleckými propadáky. Uspěla ve filmu Billy Bathgate, kde vyzískala nominaci na Zlatý globus a za brilantní satiru Zemřít pro…Zlatý globus dokonce získala. Opravdový zlom přišel spoluprací se Stanley Kubrickem, protože její kreace ve filmu Eyes Wide Shut byla tím nejlepším, co film vlastně nabídl. Rozvod s Tomem Cruisem znamenal pro její kariéru zásadní impuls. Filmy Moulin Rouge, Ti druzí, Hodiny, Návrat do Cold Mountain nebo Tlumočnice se staly výrazně komerčně i umělecky zajímavými filmy. Na druhou stranu některé její výkony v rádoby uměleckých filmech by zcela jistě ze své filmografie vymazala. Oskara získala za film Hodiny.

V roce 2005 natočila úspěšný thriller Tlumočnice a nadpřirozenou romantickou komedii Moje krásná čarodějka. Oba filmy se staly mezinárodně velmi úspěšnými.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist