Kalendárium 2008

Výměna (2008)

Filmový festival v Cannes
Filmový festival se nesl především v prezentaci pokusu prodat dva na první pohled méně atraktivní tituly. Prvním bylo retro drama režiséra Clinta Eastwooda Výměna, které ale díky superhvězdné auře hlavní hrdinky Angeliny Jolie putovalo do celého světa. O poznání trnitější cestu mělo několikahodinové biografické drama o rozpočtu 50 milionů dolarů Stevena Soderbergha Che s excelujícím Benicio Del Torem v roli vůdce guerily Che Guevary. Soderbergh nakonec zvolil pro Američany dokonce cestu rozdělení filmu do dvou částí.

Gran Torino (2008)

Další silný rok Clinta Eastwooda
Ačkoliv je to neuvěřitelné letos Clint Eastwood překvapil své diváky hned dvakrát a dokázal tak, že je tradičním klasickým americkým tvůrcem. Dobové drama Výměna, které bylo vybráno do soutěže v Cannes a díky dobrým recenzím bylo uvedeno v široké distribuci se zasloužilo o jeho další výrazný režijní úspěch. Nemalou zásluhu na tom měla i Angelina Jolie v hlavní roli. Film byl mimochodem uveden také v souvislosti s podporou senátora Johna McCaina na post prezidenta, za jehož se postavili jak tradiční republikánský promotér Eastwood, tak Angelina Jolie. Druhý film, který získal ještě příznivější recenze je malý snímek Gran Torino, kde Eastwood hraje i hlavní roli. Film se stal překvapivě obrovským kasovním hitem a zařadil se mezi nejlepší filmy roku. Tento rok také obdržel Clint Eastwood zvláštní cenu na MFF v Cannes za mimořádný přínos světové kinematografii.

Skandál kolem komedie Tropická bouře
Komedie utahující si z Hollywoodu Tropická bouře herce a režiséra Bena Stillera se vyznačovala v době uvedení velice rafinovanou reklamní kampaní. Stiller ve filmu, který je tvořený především trojicí skvěle promyšlených charakterů postav nechal propagovat Tropickou bouři foršpany fiktivních herců ve fiktivních filmech. Diváci se dobře bavili až na Ligu na ochranu mentálně retardovaných. Stiller totiž znázorňuje akční hvězdu, která chce získat Oskara a proto hraje ve filmu Simple Jack, který nápadně připomíná kombinaci Forresta Gumpa a O myších a lidech, které ve své době byli velice dobře přijatými tituly. Studio Paramount se omluvilo a forman na Simple Jacka stáhlo z internetu, ale odmítlo se distancovat od 90 milionové produkce, která se sprosťárnami utahujícími se ze všeho, jenom hemží s odůvodněním, že je to prázdninová komedie. Film se i přes negativní kampaň stal komerčním hitem.

České filmy v americké distribuci
Nebývá zvykem, aby se domácí tituly dostaly do distribuce v USA. Letos se to podařilo hned dvakrát a to dobře přijaté Krásce v nesnázích a velmi dobře přijatém filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který na amerických tržbách vydělal v limitované distribuci přes 600 000 dolarů a s domácími tržbami se tak dostal na tržby přes 7 milionů dolarů.

Temný rytíř

Letní hity a propadáky
Největším filmovým hitem léta a potažmo celého roku se stalo pokračování znovuoživeného Batmana s názvem Temný rytíř režiséra Christophera Nolana. Diváci se rovněž hrnuli na animovanou komedii Kung Fu Panda a na Iron – Mana, který všem vytřel zrak svou poctivostí v příběhu i hereckých výkonech. Volné pokračování Indiana Jonese potvrdilo Spielbergovu komerční neomylnost v dobrodružném žánru. Dobře si vedl i spektákl Hulk s Edwardem Nortonem, který byl velkým hitem i na DVD a ani Hellboy II nezůstal bez odezvy. Obrovským hitem se stala letní komedie Mamma Mia! na motivy úspěšného muzikálu a s hvězdným obsazením. Diváci rovněž hojně navštěvovali dva mírně podceňované letní filmy s Brendanem Fraserem a to třetí díl Mumie a trojrozměrnou dobrodružnou podívanou Cesta do středu Země. Letním hitem se stal i film Tropická bouře o jednom neuvěřitelném natáčení hollywoodského válečného filmu mezi skutečnými povstalci. Obrovským letním hitem byla i letní středněrozpočtová akční jízda Wanted s Jamesem McAvoyem v hlavní roli, která přilákala do kin skutečné zástupy nadšených mladých diváků a potvrdila tak status Rusa Timura Bekbambetova jako výborného vypravěče.

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist