Obřad (2011)

Obřad

The Rite, USA 2011, režie:Mikael Håfström, scénář: Michael Petroni podle knihy Matta Baglia The Rite: The Making of a Modern Exorcist, hudba: Alex Heffes, kamera: Ben Davis, střih: David Rosenbloom, hrají: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Toby Jones a Rutger Hauer

114 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Michael Kovak (Colin O’Donoghue) je normální zdravý mladý kluk, který po smrti své matky vyrůstá se svým samotářským otcem Istvanem (Rutger Hauer). Jejich rodinnou živností je pohřebnictví, a tak se není ani čemu divit, že v celé rodině se již po několik generací udržují pouze dvě profese – příprava zemřelých na poslední odpočinek a katolický kněz.

Kovak si k překvapení svých kamarádů vybere tu druhou možnost a odejde do semináře. Tam však brzy ztratí svůj kontakt s vírou a rozhodne se vrátit domů. Otec Matthew (Toby Jones) ovšem naopak pochybuje o Michaelově rozhodnutí. Vidí v něm kvalitního studenta a myslí si, že by byl pro své povolání vhodný. Jedné temné deštivé noci dojde ke zvláštní nehodě a umírající žena požádá Michaela o poslední pomazání. Řešení celé situace Matthewa ještě víc utvrdí v tom, že církev Michaela potřebuje. Vyšle ho proto do Vatikánu, aby se seznámil s možností studia exorcismu u otce Xaviera (Ciarán Hinds) na Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum. Michaela ovšem přednášky o existenci temných sil nepřesvědčí a Xavier mu navrhne, aby se seznámil s otcem Lucasem (Anthony Hopkins) a udělal si obrázek sám.

Obřad

Člověka někdy překvapí, když se v kinech objeví film, který není hloupý a i když vznikl ve středním proudu zcela neignoruje racionální myšlení. Asi největší chybou je srovnávat ObřadVymítačem ďábla a podobnými snímky. Obřad je totiž o něčem úplně jiném a ve scénáři si dokonce neodpustí i pár zlomyslných ušklíbnutí:,,Co jste čekal, že bude otáčet hlavou o 360̊ stupňů?“

Asi největším překvapením pro všechny potencionální diváky i ty, kteří film již viděli, je skutečnost, že vznikl podle skutečnosti. Samozřejmě, že je ve filmu hodně vymyšleného k nutné dramatizaci děje . Kvůli absenci žen se změnil novinář na půvabnou novinářku (Alice Braga) a finále snímku je pochopitelně opět přitažené za vlasy, ale stejně se nemohu zbavit, že se tvůrci pořád krotí.

Obřad

Mikael Håfström (Pokoj 1408) je schopný režisér, má fantastické vizuální cítění, cit pro atmosféru a umí vést herce. Anthony Hopkins si v tomto filmu dovolenou rozhodně nevybírá a jeho výkon patří k těm lepším v jeho kariéře. Objektivní potíží je ovšem výběr Colina O’Donoghue, který je sice uvěřitelný jako farář, ale jako herec je celkem toporný. Film je sice obsazen solidními herci – Rutger Hauer (Sin City – Město hříchuBatman začíná), Ciarán Hinds (Až na krev), Alice Braga (Predátoři), ale nemají příliš prostoru k tomu něco předvést.

Na scénáři je sice třeba ocenit, že se tvůrce drží při zemi a snaží se držet film v mezích uvěřitelné podívané, ale na druhou stranu tím poněkud trpí dramatičnost děje. První dvacetiminutovka je sice zajímavá, ale příliš se v ní neděje a film ožívá vlastně až s příchodem Anthonyho Hopkinse, který mimochodem vládne skvělou italštinou. Pokaždé když se herecký bard objeví na plátně, získává film zcela nový rozměr a je škoda, že si scenárista nevyhrál více i s ostatními postavami.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist