Politika až na prvním místě: George Clooney

Steven Soderbergh - filmografie

Zásadním rokem pro Clooneyho kariéru byl 2002, kdy hrál hlavní roli ve společném projektu Jamese Camerona a Stevena Soderbergha Solaris a zahájil neuvěřitelně úspěšnou kariéru filmového režiséra. Nejprve si ale proberme Solaris. Filmu se sice budeme ještě věnovat samostatně ve formě zpětné recenze, ale není špatné si uvědomit, že Clooney si během tohoto natáčení osvojil hned dva naprosto rozdílné režijní styly. Poprvé tak mohl vidět střety absolutního perfekcionismu (Cameron) a živelného natáčení (Soderbergh). Místo, aby se tohoto schizofrenního postoje zbavil hned na počátku natáčení, rozhodl si, vzít od obou to nejlepší. A překvapivě mu to celkem vyšlo.

Scenárista Charlie Kaufman (V kůži Johna Malkoviche) adaptoval velice záhadný životopis skutečného Chucka Barrise a nadchnul pro něj George Clooneyho, který ho za 45 milionů dolarů skvěle převedl na plátno. Clooney je nesmírně talentovaný režisér a film se mu opravdu povedl.

George Clooney

Chuck Barris (Sam Rockwell) touží prorazit v televizi. Vymyslí televizní pořad, který odkoupí velká společnost. Jednou ho kontaktuje muž ze CIA (George Clooney) a sdělí mu, že přesně vyhovuje profilu zabijáka a požádá ho, zda by nechtěl dělat vládního nájemného vraha jako koníčka. Barris souhlasí. Jelikož se jedná o autobiografii dočkáme se samozřejmě i milostných avantýr a to se svéhlavou Penny (Drew Barrymore) a femme fatale Patricií (Julia Roberts).

Herecké obsazení je vyloženě lahůdkové, nemluvě o vedlejších rolích. Kromě životního výkonu Sama Rockwella zaujme proti typu obsazená Julia Roberts a interesantně zestárlý Rutger Hauer. Clooney převádí na plátno bizarní scénář s neuvěřitelnou grácií a možná i jeho režijní nezkušenost nakonec divákovi úplně neumožní se do ujetého scénáře naplno ponořit. Kaufmanovy adaptace sice režijně mnohem lépe sedí Michele Gondrymu, ale ani Clooneyho film není nutné zatracovat. Film sice skončil komerčním debaklem, ale odvezl si prestižního Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně.

George Clooney

To, co se Clooneymu povedlo jen ze tří čtvrtin však maximálně vypiloval ve svém dalším opusu Dobrou noc a hodně štěstí, který je nezpochybnitelným uměleckým úspěchem. Jsou padesátá léta v USA a americký senátor McCarthy vede svůj boj s čarodějnicemi – komunisty. Padají hlavy a odnáší to spousta lidí. Televizní stanice CBS mu však šlape po krku, především pak Edward R. Murrow, který má pocit, že s tímto radikálním politikem není něco v pořádku. Jenže ani on neunikne pozornosti. Začíná strhující drama.

Černobílý film s minimem prostředí nabízí fantasticky vedené herce a vzrušující atmosféru, která diváka doslova vtáhne na hodinu a půl do Ameriky padesátých let. Film se při 13 milionovém rozpočtu stal komerčním hitem a obdržel 6 Oskarových nominací včetně nejlepšího filmu, režie a scénáře. Clooney si ve filmu opět zahraje, ale první housle svěřil opět trochu podceňovanému kolegovi a David Strathairn svým výkonem stvrdil, že je velký herec.

Průvodce politickými thrillery

Tento rok byl pro Clooneyho opravdu hvězdný, protože byl třikrát nominovaný na Oskara (scénář a režie za film Dobrou noc a hodně štěstí a herecký výkon ve vedlejší roli za Syrianu). Za roli v Syrianě Oskara nakonec skutečně získal.

Pages: 1 2 3

1 komentář

  1. Roman Potoczný napsal:

    Díky za profil, spousta informací, které jsem nevěděl … Clooney je rozhodně sympaťák, asi bych před knihkupectvím reagoval podobně a těším se proto i na recenzi „Solaris“, jak kniha je to moje srdeční záležitost, celý život si říkám, že si přečtu v druhé mateřštině, tj. polštině, protože to asi teprve bude ono a film to rozhodně nebyl špatný. „Milujte svého zabijáka“ by mohl mít jakkoliv velký komerční neúspěch, ale já jsem se u toho řezal smíchem a podle mě to byl báječný film … Jinak s Clooneym, jako hercem, je to opravdu občas, střídavě oblačno, ale jako režisér, klobouk dolů …

Přidat komentář

TOPlist