Politika až na prvním místě: George Clooney

Průvodce politickými thrillery

Bob Barnes (George Clooney) byl v osmdesátých letech specialistou CIA na Írán a okolní země. Éra studené války skončila, ale oblast předního východu zůstala velice žhavá a to především díky ropnému bohatství, nestabilní politické situaci a terorismu. Bryan Woodman (Matt Damon) je talentovaný ekonom a analytik a díky strašlivé tragédii v paláci jistého nespecifikovaného arabského emíra, kdy zemře jeho syn se dostane i do nejbližšího týmu spolupracovníku prince Nasira, kterému dává cenné podněty pro růst ekonomiky jeho země. Jenomže v Americe fungují nadnárodní kartely, které zanalyzují všechny osoby i politiky a byznys je nejlepší, když je i nejvýnosnější.

Syriana má ohromující scénář, z každé motivace čiší nějaký vyšší záměr až je toho najednou příliš. Někdy je sledování filmu za hranicí únosnosti, někdy má film vážné trhliny v logice příběhu a chování některých postav je krajně iracionální, ale zároveň je v něm spousta odvážných tvrzení, která stála za vyslovení. Neoddiskutovatelné je to, že George Clooney podává ve filmu skvělý herecký výkon oceněný Oskarem a scenárista a režisér v jedné osobě Stephen Gaghan je velký talent.

George Clooney

Po takové sprše cen se odhodlali se Stevenem Soderberghem k velmi riskantnímu kroku, když natočili černobílý snímek The Good German, který se stal uměleckým i komerčním zklamáním. Chuť si Clooney spravil skvělým snímkem Michael Clayton pojednávajícím o právnickém šíbrovi. Film je již připraven v redakčním systému a dočkáte se ho v červenci.

Další režii si Clooney vybral na filmu Tvrdé palice, u kterého ale později sám přiznal jednoznačný přehmat. Film o rugby z 20. let dopadl natvrdo u díváků i kritiky, přesto je příjemnou lehkou komedií s romantikou. Rozhodně to ale není podívaná pro každého.

Lítám v tom

Další filmy jako Po přečtení spalte s bratry Coeny dopadly bravurně, Lítám v tom s Jasonem Reitmanem dokonce mistrovsky, Muži, kteří zírají na kozy velmi příjemně a Američan nostalgicky fajnově.

V současnosti si George Clooney užívá svého luxusního bydlení v Toskánsku, odkud plánuje další kariéru a podle nejbližších projektů to vypadá, že jeho další kariérní kroky budou směřovat k sci-fi. Nevím jak vy, ale já se docela těším.

Pages: 1 2 3

1 komentář

  1. Roman Potoczný napsal:

    Díky za profil, spousta informací, které jsem nevěděl … Clooney je rozhodně sympaťák, asi bych před knihkupectvím reagoval podobně a těším se proto i na recenzi „Solaris“, jak kniha je to moje srdeční záležitost, celý život si říkám, že si přečtu v druhé mateřštině, tj. polštině, protože to asi teprve bude ono a film to rozhodně nebyl špatný. „Milujte svého zabijáka“ by mohl mít jakkoliv velký komerční neúspěch, ale já jsem se u toho řezal smíchem a podle mě to byl báječný film … Jinak s Clooneym, jako hercem, je to opravdu občas, střídavě oblačno, ale jako režisér, klobouk dolů …

Přidat komentář

TOPlist