Všemocný (2011)

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

USA 2011, Limitless, režie: Neil Burger, scénář: Leslie Dixon podle knihy Alana Glynna The Dark Fields, hudba: Paul Leonard-Morgan, kamera: Jo Willems, střih: Tracy Adams, Naomi Geraghty, hrají: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish, Andrew Howard, Anna Friel, Johnny WhitworthThomas Arana

105 minut, 2.35:1, Super 35, Red One, barevný

Film:

Eddie Morra (Bradley Cooper) je zlenivělý spisovatel, kterému se začíná hroutit svět. V psaní má tvůrčí blok a rozchod s přítelkyní Lindy (Abbie Cornish) ho jen utvrdí v přesvědčení, že jeho život je v troskách a budoucnost nemůže přinést nic než další zklamání. To se ale změní ve chvíli, kdy Eddieho navštíví jeho starý přítel z dětství, Vernon (Johnny Whitworth).

Nabídne mu pilulky NZT ‒ utajovanou drogu, která umožňuje využívat mozek na 100 % a dodává člověku extrémní sebevědomí. Eddie se nechává zlákat neodolatelnými účinky NZT a naprosto droze propadne.

O Všemocném jsme psali již z hlediska jeho technologických aspektů v tomto článku. Podívejme se ale společně na tento skutečně zajímavý film pod drobnohledem.

Režisérem snímku je Neil Burger, jehož jméno si zřejmě bude dobré zapamatovat. Na mezinárodním poli uspěl s dobovým kouzelnickým filmem Iluzionista, který se natáčel i u nás. Ačkoliv jeho poslední film The Lucky Ones u diváků naprosto propadl a nedostal se do distribuce, je Všemocný jasným důkazem, že Burger talent má a dovede ho velmi slušně využít.

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Když film začal, měl jsem okamžitě tušení, že v této roli by se skvěle vyjímal Edward Norton. Později jsem ovšem zjistil, že role byla nejprve nabídnuta Shia La Beoufovi (Wall Street: Peníze nikdy nespí), který ji musel odmítnout kvůli svému zranění během natáčení druhých Transformers. Film se stal hereckým sólem Bradleyho Coopera, který dokázal udržet film jak po dramatické, tak místy i po komické stránce.

Výraznou epizodní rolí film zdobí i Robert De Niro, u jehož sledování si nelze nevzpomenout, na jeho roli ve filmu Angel Heart. Na druhou stranu podle traileru jsem očekával, že jeho role bude výrazně odlišná, než jaká ve skutečnosti byla. De Niro každopádně neumí zahrát špatně a opět mě výrazně pobavil. Herci ve vedlejších, popřípadě epizodních, rolích hrají velmi slušně. Za zmínku stojí dámy Anna Friel a Abbie Cornish, stejně jako velmi zajímavý Andrew Howard v roli ruského lichváře a gangstera.

V Cooperovi tímto filmem totiž vyrostla hvězda, se kterou je třeba počítat. Tento laciný film totiž (rozpočet 27 milionů dolarů) vydělal celosvětově dosud naprosto fantastických 143,5 milionu dolarů. A k tomu je třeba zdůraznit, že celá reklamní kampaň byla postavená pouze na něm. Takže jaký je Všemocný?

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Všemocný je netradiční, vizuálně mimořádně promyšlený snímek, který umně kombinuje motivy ze Stoneova Wall Streetu, Nolanova Mementa, Frankenheimerova The Seconds, Scottova Déja Vu s prvky gangsterky a sci-fi ála P. K. Dick. Od prvního okamžiku je na co se dívat a přestože hlavní hrdina nepatří mezi prvoplánové klaďase, lze mu celkem bez problémů od začátku fandit.

Na filmu je třeba pochválit promyšlenost a uvěřitelnost postav a zvláště pak vztahy mezi jednotlivými charaktery. Burger celkem prostý scénář brilantně oživuje velmi promyšlenou vizuální podobou. Dělá tak účelně a z technického hlediska maximálně jednoduše, ale skutečně to funguje. Zvláštní uznání si ovšem musí vysloužit velmi zajímavě zvolená hudba, která funguje i při samostatném poslechu.

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Objektivní potíží snímku jsou poněkud krkolomné dějové zvraty, které zejména v závěru, dají událostem pořádně na frak. Scéna s útěkem před zabijákem, kde jedna z hlavních hrdinek použije jako obranu brusle i s malou holčičkou patří do kategorie WTF. Na druhou stranu v kinech se hrají o třídu horší věci. Pěkně snímek shrnul ve své recenzi legendární kritik Roger Ebert:,, Všemocný používá něco mezi 15 – 20% své mozkové kapacity.Na druhou stranu je to mnohem víc, než ostatní filmy.“ Pod to se dá bez problémů podepsat.

Všemocný je zajímavý snímek, který se dá nakonec doporučit velmi široké divácké obci a troufám si tvrdit, že ho ocení zejména starší diváci a milovníci chytrých filmů.

Na český trailer se podívejte zde.

Na hodnocení našich čtenářů se podívejte v tomto V.I.P. výhledu.

1 komentář

  1. terka svobodova napsal:

    Naprosto skvělej film, ale určitě se na něj podívám ještě jednou, protože napoprvý to nejde úplně pochytit:-)

Přidat komentář

TOPlist