Zlý muž: Michael Bay

Jestliže Skála ukázala divákům jak vypadá inteligentní podívaná, tak tentokrát se přitlačilo u rozpočtu a pochopitelně i na pilu. Film, který stál nejméně 140 milionů dolarů byl od počátku koncipován jako jednoznačný hit. Nejprve producenti angažovali Bruce Willise, který se díky tomuto filmu stal nejúspěšnějším hercem roku, což se mu dokonce příští rok podaří zopakovat s Šestým smyslem. A pak už přišli na řadu nadějné vycházející hvězdy v podobě Liv Tyler, Bena Afflecka, Michaela Clarka Duncana nebo Owena Wilsona, které do tohoto filmu znalo jen pár vyvolených. Diváci se navíc dočkali i osvědčeného nezávislého herce Steva Buscemiho, jež si díky tomuto filmu vydělal na dům.

A. J. Frost (Ben Affleck) si užívá v kajutě s Grace (Liv Tyler). Harry (Bruce Willis) odstřeluje na ropné plošině golfovými míčky loď plnou ekologických aktivistů a pořádně jim nadává. Najednou však potřebuje mluvit s A.J. a svojí půvabnou dcerou, jenže jí nalezne nahou v kajutě svého naftaře, takže jako správný tatík ho prožene brokovnicí po palubě. Jenže po zběsilé honičce přijíždí zástupci NASA a začíná problém. K zemi se blíží asteroid velikosti Texasu a bude potřeba vymyslet plán na záchranu světa. Inženýři vymyslí, že jediná možnost je asteroid navrtat a umístit do něj trhavinu, která ho v bezpečné vzdálenosti od země rozmetá na kusy. Bitva o přežití lidstva může začít.

Film byl předveden ve zkrácené verzi na festivalu v Cannes, kde byli uměnomilovní diváci upřímně v šoku a když se dostavila přes dvě hodiny dlouhá verze byli v šoku ještě více. Film však vydělal přes půl miliardy dolarů a stal se jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Tentokrát však kritika snímek bez milosti sestřelila a i přes ohromné tržby se mezi režisérem a jeho producentem objevily první vážné šrámy.

Michael Bay

Pro rok 2001 se Jerry Bruckheimer rozhodl trochu zkultivovat svou víceméně akční produkci. Nejprve se spojil s Ridley Scottem a natočili výtečný Černý jestřáb sestřelen a na naléhání Michaela Baye se rozhodl investovat svůj kredit do velmi kontroverzního Pearl Harboru.

Nejmocnější producenti I : Jerry Bruckheimer

Raf McCawley (Ben Affleck) a Danny Walker (Josh Hartnett) jsou kamarádi od dětství. Společně vstoupí do armády. Raf se zamiluje do krásné Evelyn (Kate Beckinsale), ale pak odlétá do Anglie. Tam je sestřelen a následně prohlášen za mrtvého. Mezi Dannym a Evelyn vzplane vášnivá láska. Raf se vrací a nevěří vlastním očím. Je 7. 12. 1941 a Japonci plánují útok.

Producenti investovali 150 mil. dolarů do megalomanského režiséra a dočkali se toho, co většina očekávala. Film s Oskarovými ambicemi se změnil pod taktovkou energického Baye na výborný technický film, který ale jaksi postrádá to čím měl ve skutečnosti být a tím je milostné drama. Pearl Harbor je válečný film plný akce, který i přes tři hodiny uteče jako voda, ale do hloubky se v žádném případě nedostane.

Michael Bay

Každý kdo má všech pět pohromadě viděl, že Michael Bay je poněkud vystřílený, a tak nikoho nepřekvapilo, že se rozhodl vrátit ke kořenům. Z Willa Smithe se stala megahvězda, a proto se rozhodl natočit pokračování svého debutu Mizerové II. Poté trochu potají založil společnost Platinum Dunes, kde přes své zaměstnance skoupil práva na klasické horrory a začal pomáhat mladým kolegům z branže vstoupit do filmové branže. Díky němu se tak do Hollywoodu dostali takoví reklamní a klipoví režiséři jako Marcus Nispel, Jonathan Libesman, Samuel Bayer nebo Jonas Åkerlund.

Mizerové II vstoupili do kin v roce 2003 s rozpočtem 130 milionů dolarů a kritika je nešetřila. Film, který nikterak neskrývá režisérovu oblibu v extrémismu urazil koho mohl a Bruckheimer se rozzuřil i z toho důvodu, že film pokryl náklady jen stěží a vlastně se nikomu příliš nelíbil. To netušil, že u Baye již zvoní telefon. Na druhém konci drátu byl Steven Spielberg, který se zeptal Baye, zda by nechtěl změnit producenta. A Bay bez slova rozloučení odešel od Bruckheimera a za jejich vztahem zanechal pořádně hořkou pachuť.

Pages: 1 2 3

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Tento týden byla tiskovka s Bayem kvůli třetím Transformers, kde mu kritici vytkli, že dvojka byl neuvěřitelný škvár. Bay nejdřív rozumně argumentoval, když řekl, že průměrně se scénář píše 9 měsíců a kvůli stávce scenáristů měli k dispozici jen čtvrt roku. Pak ale rezolutně pravil:,,Nicméně, kdyby to byla taková sračka, jak říkáte, asi by nevydělala 836 milionů dolarů.“

Přidat komentář

TOPlist