Zlý muž: Michael Bay

Michael Bay

Filmový satan se nenarodil 6.6, ale podle filmových kritiků a bývalých profesorů z Wesleyan University v polovině února. Muž prznící klasické horrory, natáčející pop cornové velkofilmy, jež jsou čím dál tím šílenější se nikterak netají, že jeho hlavním tvůrčím motorem jsou peníze. Dnešní profil věnujeme muži, který se opravdu nebojí – Michaelu Bayovi.

Michael Bay se narodil 17. února 1965 a po absolvování vysoké školy strávil roky až do třicítky natáčením videoklipů a reklam. Na počátku všeho byla totiž partička kolem Davida Finchera (který svou americkou adaptací Stiega Larsona The Girl With Dragon Tattoo začíná vlčet podobně idiotským způsobem jako Bay), jež natáčela drahé reklamy a užívala si vesele života. Zatímco Fincher se ze začátku jevil jako filmař s uměleckou vizí, tak Bay podobným mindrákem nikdy netrpěl. Pokud bychom to vzali do důsledku, tak Finchera přivedl do branže pro změnu George Lucas.

Michael Bay

Bayův vstup do celovečerního filmu posvětil Tony Scott, který byl pro mladého filmaře hlavním inspiračním zdrojem. Jeho první snímek Mizerové (Bad Boys) je velkohubá filtrovaná podívaná s Willem Smithem a Martinem Lawrencem, která se úspěšně tváří, že stála víc, než ve skutečnosti. Don Simpson a Jerry Bruckheimer dali totiž nováčkovi k dispozici pouhých 10 milionů a ten z nich vykouzlil jenom v kinech více než 16ti násobek. Bay okamžitě oslovil masy a hned po dokončení mohl režírovat Skálu.

Oba legendární producenti adrenalinových a testosteronových podívaných věděli, že našli zlaté tele a to doslova. Invenčního filmaře, který jim vydělá balík. Možná je trochu pruďas, ale dáme mu co chce a všechno bude v pořádku. Skála se stala ohromným úspěchem a Don Simpson byl nalezen ještě před dokončením snímku předávkovaný vedle bazénu své luxusní vily. Všechna filmová periodika začala psát, že s Jerry Bruckheimerem je konec, protože to byl on, kdo byl na chvostu tvůrčího producentského dua. A totéž se začalo psát pochopitelně i o drsném režisérovi, pro kterého si hlavní herci Sean Connery a Nicolas Cage vymysleli nepříliš lichotivou přezdívku:,,Fucking Pig Head.“

Nejmocnější producenti I : Jerry Bruckheimer

Generál Hummel (Ed Harris) obsadí s bandou žoldáků Alcatraz a vyhrožuje, že odpálí rakety s biologickou zbraní na San Francisco. Požaduje odškodnění americkým vojákům, kteří zemřeli při plnění tajných operací. FBI je v pohotovosti a povolá do akce biochemika Stanley Goodspeeda (Nicolas Cage), který se právě dozví, že jeho dívka čeká dítě. Womack, jež celé akci šéfuje se nakonec rozhodne povolat speciální komando a vysloužilého britského agenta (Sean Connery) hnijícího ve vězení již celou řadu let a který jako jediný člověk utekl z Alcatrazu. Karty jsou rozdány a akce může začít.

Film má strhující tempo, je plný svěžího humoru a nabízí opravdu prvotřídní zábavu. Není tedy divu, že se stal celosvětovým hitem. Zatímco Cage se stal blízkým přítelem Jerryho Bruckheimera a položil si jedinou podmínku, že už nikdy nechce točit s panem Bayem, tak Connery doslova shrábnul peníze a všem ukázal vztyčený prostředník.

Jerry Bruckheimer ovšem ze své pozice hitmakera odmítal odejít a i když si s Bayem také lidsky dvakrát nerozuměl, věděl, že dobrou zábavu natáčet umí. Jenže to už se nacházíme v době, kdy Bayovi bývalí kantoři začínají na svého svěřence veřejně nadávat a hovoří o rozmělňování jeho talentu. Michael Bay na to odpověděl podepsáním smlouvy na Bruckheimerovu obrovskou produkci Armageddon, kde se objevil v hlavní roli Bruce Willis.

Pages: 1 2 3

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Tento týden byla tiskovka s Bayem kvůli třetím Transformers, kde mu kritici vytkli, že dvojka byl neuvěřitelný škvár. Bay nejdřív rozumně argumentoval, když řekl, že průměrně se scénář píše 9 měsíců a kvůli stávce scenáristů měli k dispozici jen čtvrt roku. Pak ale rezolutně pravil:,,Nicméně, kdyby to byla taková sračka, jak říkáte, asi by nevydělala 836 milionů dolarů.“

Přidat komentář

TOPlist