Mlýn a kříž (2011)

Redakční rozloučení s živelnou karlovarskou kolonádou i sály

Švédsko/Polsko 2011, režie: Lech Majewski, scénář: Michael Francis Gibson, Lech Majewski podle románu Michaela Francise Gibbona, kamera: Lech Majewski, Adam Sikora, hudba: Lech Majewski, Józef Skrzek, střih: Eliot Ems, Norbert Rudzik, hrají: Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling, Oskar Huliczka

97 minut, barevný, 35 mm

Film:

Upozornění, pokud vám návštěva galerie přijde nudná, prosím nečtěte dál a zapomeňte, že tento film existuje!

V roce 1564 namaloval Pieter Brueghel st. jeden ze svých nejznámějších epických obrazů Nesení kříže. Ježíšův příběh je na něm přenesen do doby Brueghelova života, kdy jeho národ trpěl pod španělskou nadvládou. Obraz je zaplněn více než pěti sty lidmi, z nichž každý skrývá svůj neopakovatelný příběh. Brueghelovy obrazy jsou moralitami, jinotaji a vyžadují si vaší plnou pozornost.

Polský režisér původem z Katovic Lech Majewski je člověkem vpravdě renesančním. Věnuje se s úspěchy filmové a divadelní režii, píše scénáře i knihy. Jako prvnímu Polákovi mu byla v roce 2006 uspořádána velká retrospektiva v prestižním newyorském MOMA (Museum of Modern Art). Pan režisér Majewski se promítání v Karlových Varech osobně účastnil a nikterak se netajil svou radostí, že je film tak úspěšný. Na začátku července byl prodaný d více než 40 zemí světa, což vzhledem k tomu, že to měl být film vysílaný pouze v několika muzeích jako doprovodný program je skutečně famózní úspěch. Pokud si kladete otázku, jak je to možné, odpovím vám jedním slovem – Sundance.

Snímek polského režiséra Lecha Majewského je strhujícím vizuálním pokusem nahlédnout do života postav, které se na obrazu objevují. Divák je přenesen do Brueghelova výtvarného světa, do doby pozdního středověku. Film popisuje proces tvorby mistrovského díla a umožňuje nahlédnout do hloubky jeho výpovědi, zachycuje utrpení Krista spolu s útrapami dalších, nevinných a neznámých lidí.

Film kombinuje možnosti hraného a animovaného filmu a vyžaduje velice vstřícné rozpoložení (na jednu scénu se můžete podívat zde). Pro samostatnou projekci v kině příliš vhodný není, ale ke sledování v televizi je naopak doslova stvořený. Nesmíte ale zapomínat, že při návštěvě galerie se nikam nespěchá. Musíte čekat, než si obraz prohlédnou ti nedočkavci před vámi a sledování drobných detailů a skrytých významů zabere nějaký ten čas. Na druhou stranu při tomto zastavení, oproštění se od pikosekundových střihů Michaela Baye nebo sterility současného mainstreamu je Mlýn a kříž podívaná jak z jiného světa.

V současné době se film promítá v Kunsthistorisches Museu ve Vídni, Pradu v Madridu, Louvru v Paříži, Momě v New Yorku, takže pokud své cesty směřujete do velkých metropolí, jistě se s filmem neminete. Doufejme, že si film budete moci prohlédnout i u nás.

Trailer k filmu je ke shlédnutí zde.

2 Diskuse

  1. Zuzana Sixtová napsal:

    Mlýn a kříž jsme viděli na Febiofestu a je úžasný a neuvěřitelný a nečekaný a dokonalý, a naprosto vhodný pro projekci v kině. V televizi bych si naopak výtvarnou stránku i sílu děje nevychutnala, myslím.

  2. Ondra Slanina napsal:

    To závisí, jakou máte doma televizi. Když máte domácí kino s uhlopříčkou přes metr a půl, tak je to myslím v oaklandu:-)

Přidat komentář

TOPlist