Spodní proud (2010)

Spodní proud (2010)

Brim, Island/Polsko 2010, režie: Árni Ólafur Ásgeirsson, scénář: Árni Ólafur Ásgeirsson, Ottó G. Borg, Vesturport podle stejnojmenné divadelní hry Jón Atli Jónassona, kamera: G. Magni Ágústsson, hudba: Slowblow, střih: Valdís Óskarsdóttir, Eva Lind Höskuldardóttir, hrají: Ingvar E. Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Gísli Örn Garðarsson, Ólafur Egil Egilsson, Björn Hlynur Haraldsson

95 min, 2.35:1, barevný, 35 mm

Islandské národní filmové ceny Edda – nejlepší film, herečka v hlavní roli (Nína Dögg Filippusdóttir), kamera, střih a hudba

Poté, co zemřel jeden z dlouhodobých členů posádky, přivádí kapitán lodi Anton (Ingvar E. Sigurðsson) na palubu svoji neteř Drífu (Nína Dögg Filippusdóttir), která chce jediné, plavit se s námořníky na moři. Přestože pravidla rybářů hovoří jasně – žádná žena na palubě – kapitán svoji neteř neodmítne. Drífa se vydává na svou první plavbu, jež se pro ni stane dramatickou zkouškou nejen kvůli pořádně bouřlivému počasí.

Námořníci obvykle nebývají žádní zjemnělí pánové a posádka malé rybářské lodi není výjimkou. Islandské drama skupiny drsných mužů, kteří k sobě na palubu přiberou ženu, je založeno na téměř fyzickém prožitku plavby po rozbouřeném moři a klaustrofobickém pocitu, jejž pobyt na zašlé rybářské bárce vyvolává.

Musím se přiznat, že nejsem zřejmě ten správný typ, který by dobrovolně vyrazil na film o islandských rybářích, ale kdo z vás ano? Znáte snad nějaký film o islandských rybářích? Ano? Tak to byste se rozhodně dostali do křížku s režisérem, který se před projekcí dušoval, že je první. Poetika severských filmů mi naopak blízká je a proto jsem se na film před projekcí mírně těšil. Těšení ovšem v průběhu sledování přešlo v nadšení a po skončení filmu musím konstatovat, že Spodní proud byl jeden z nejlepších filmů na festivalu, co jsem dosud viděl.

Před několika lety byl režisér Árni Ólafur Ásgeirsson na undergroundovém divadelním představení mladých herců, kteří na jednoduché scéně odehrávali příběh 7 postav na jedné rybářské lodi. Ásgeirsson za nimi poté přišel, pozval je na pivo a zhruba po pátém půllitru jim nabídl, že by jejich hru převedl na plátno. Možná vám dosud jeho jméno není příliš známé, ale nejen v severských zemích má velký zvuk. Árni Ólafur Ásgeirsson vystudoval filmovou školu v polské Lodži a již jeho absolventský krátký film P.S. se promítal v Cannes. Jeho celovečerní film Zkažená krev (Blóðbönd, 2006) byl komerčním i kritickým úspěchem a od té doby se v jeho kariéře dějí zajímavé věci. Točí reklamy, propagační filmy, učí herectví a režii a je častým festivalovým hostem – Řím, Toronto, Edinburgh, Cannes a také Karlovy Vary, které režiséra uháněli, aby svůj film Spodní břeh uvedl ve světové premiéře na loňském ročníku. Nakonec z toho sešlo, protože Ásgeirsson film nezvládl včas dokončit, ale v Karlových Varech na něj nezanevřely a uvedly jeho film letos v prestižní sekci Horizonty.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist