Strom života (2011)

The Tree of Life spojí Pitta, Penna a Smetanu

USA 2011, The Tree of Life, režie: Terrence Malick, kamera: Emmanuel Lubezki, hudba: Alexandre Desplat, střih: Hank Corwin, Jay Rabinowitz, Daniel Rezende, Billy Weber, Mark Yoshikawa, hrají: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Hunter McCracken, Joanna Going, Jackson Hurst, Fiona Shaw, Crystal Mantecon, Tamara Jolaine, Hunter McCracken, Dustin Allen

139 minut, 1.85:1, 35 mm, 65 mm a 4K Redcode RAW, barevný

Zlatá palma na MFF v Cannes

Film:

Psát recenzi na Strom života je pro mě velmi náročné a svým způsobem nepříjemné. Původně jsem jí vůbec psát neměl, protože si to plánoval Dan Adam, ale vzhledem k tomu, že se již týden neozývá a schovává se kvůli svým trápením před světem, je třeba tento úkol vzhledem k premiéře splnit. A po pravdě řečeno, jedním z dalších důvodů jeho nenadálého zmizení může být dost dobře i tento film, který ho zahnal do dobrovolného vyhnanství vlastního sebezpytování.

 

Subjektivně nejnáročnější filmová projekce letošního karlovarského festivalu mne rozhodně nenechala zklamaným, ačkoliv mne zanechala ve smutně zamlklém rozjímavém duchu až do druhého dne, což rozhodně bylo nejspíše Malickovým záměrem. Geniální a výjimečné dílo se mimojiné pozná i podle toho, že záhy po projekci začnou většinoví diváci odcházet z kinosálu, zatímco podobně početná část diváků zůstává zarytá v sedadlech ještě po skončení závěrečných titulků.

Tree of Life je náročným a výjimečným dílem, ale obávám se, že většinový divák jej ani v nejmenším nedocení, či spíše vůbec nepochopí, což se potvrdilo již v průběhu projekce. Letošní Zlatá palma v Cannes však pro ostatní snad poslouží jako inspirace k odvážnému výletu do kinosálů na tento jedinečný snímek.

Film byl uveden v sekci Horizonty na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a od tohoto čtvrtka je v kinech díky distribuční společnosti Film Europe. Film obsáhne neuvěřitelný časový úsek od Velkého třesku až do poloviny minulého století. Hlavní děj se však odehrává v Texasu na konci již zmíněné časové osy. Jack O’Brien si prošel dětstvím plným her a krásné nevinnosti. Dospívání mu však přináší rozčarování a vztah s jeho otcem, který by mu pomohl tímto nelehkým obdobím projít, je dosti komplikovaný. Jack je ztracenou duší v moderním světě, která si klade řadu otázek a snaží se v životě zorientovat. Kde je pravda? Co je věčnost? Jak vznikl život…

Abychom vám mohli zodpovědně sdělit o filmu Strom života je nutné, abyste věděli alespoň pár základních informací o režisérovi Terrenci Malickovi. Režisér se narodil v roce 1943 v Ottawě ve státě Illinois v USA a během svého života režíroval pouhých pět snímků, které se však bez problémů dají nazývat kultovními. V současnosti patří mezi privilegované americké tvůrce, kteří se těší přídomku národní umělec. Mezi jeho opusy patří Badlands (1973, hlavní cena MFF San Sebastian), Nebeské dny (1978, cena za režii na MFF v Cannes), Tenká červená linie (1998, Zlatý medvěd na MFF v Berlíně, 7 nominací na Oskara), Nový svět (2005, oficiální soutěž na jediném festivalu kategorie A v Jižní Americe, Mar Del Plata, nominace na Oskara) a nyní Strom života (Zlatá palma na MFF v Cannes). Jak vidno, takovou filmografií se v současné době nemůže pochlubit žádný žijící světový režisér.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist