Blíží se festival v Benátkách

Novinka Davida Cronenberga má první trailer

Na konci léta (31. srpna – 10. září) je největší filmovou událostí prestižní áčkový filmový festival v Benátkách. Letos bude mnohem více pod drobnohledem, než loni, protože se na něm bude promítat i český koprodukční snímek Alois Nebel. Podívejme se však i na ostatní filmové vrcholy festivalu.

Festival zahájí novinkový snímek George Clooneyho The Ides of March, kterým jednak pořadatelé festivalu dodávají akci potřebný hvězdný lesk, ale zároveň bych se nebál ani o uměleckou stránku snímku.

Na festivalu se bude v hlavní soutěži promítat i snímek Daniela Alfredsona Tinker, Tailor, Soldier, Spy, o kterém psal nedávno na Realfilmu Dan.

Na velké akci o sobě dává vědět také kultovní režisér Abel Ferrara. Jeho film 4:44 Last Day on Earth vychází ze základní situace, kdy herec s malířkou zůstávají v jednom bytě v Brooklynu s vědomím, že přesně ve 4:44 bude konec světa. V hlavních rolích Willem Dafoe, Shannon Leigh a krasavice Paz de la Huerta.

Těžkou vahou hlavní soutěže je také dlouho očekávaný snímek Davida Cronenberga A Dangerous Method, který bude podle mého černým koněm. Více o filmu se dočtete zde.

K filmové režii se po čase vrátil i legendární radikální představitel Nového Hollywoodu William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla). Soutěžní film Killer Joe spojí na plátně Matthew McConaughyho, Emila Hirsche nebo Ginu Gershon. Středobodem příběhu je až po uši zadlužený mladík, který chce dluhovou past řešit tím, že shrábne pojistku za likvidaci své matky, která také není žádné kvítko.

Do filmového byznysu se protlačuje další generace rodiny Mannů. Dcera Michaela Manna (Nelítostný souboj) Ami Canaan Mann, která píše už pěknou řádku let scénáře pro kriminální show a dělala asistenta Robertu Redfordovi se ve svém filmu Texas Killing Fields vydá po stopách nevyřešených vražd, které nechá řešit nesourodé duo místního policajta a zkušeného detektiva z New Yorku. V hlavních rolích Sam Worthington (AvatarSouboj Titánů), Jessica Chastain (Strom života) a Chloe Moretz (Kick Ass, 500 dní se Summer).

Zajímavý režisér a scenárista Steve McQueen, který zaujal filmem Bronson si ve svém novém filmu vzal do parády Michaela Fassbendera, který má tak v soutěži hned dva filmy. V dramatu Shame ztvární muže, který nedávno oslovil třicítku a je sexuálně poněkud nevybouřený. Jednoho dne se k němu přistěhuje jeho sestra a jeho život nabere zajímavé obrátky. Tu pak ztvární redakční oblíbenkyně Carey Muligan (Wall Street: Peníze nikdy nespí).

Přestože je Roman Polanski pod ohromným tlakem v soutěži diváci uvidí i jeho nový film Carnage, kde se sešlo skutečně mimořádně hvězdné obsazení – Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz a John C. Reily. Drama o dvou párech, které jdou nezávisle na sobě do parku a dostanou se do křížku kvůli dětem vzniklo podle knihy God of Carnage a rozhodně to nebude podívaná pro děti.

Další světové premiéry v oficiální soutěži:
ANDREA ARNOLD – WUTHERING HEIGHTS
Velká Británie, 128′
Kaya Scodelario, Nichola Burley, Steve Evets, Oliver Milburn
CRISTINA COMENCINI – QUANDO LA NOTTE
Itálie, 116′
Claudia Pandolfi, Filippo Timi, Michela Cescon, Thomas Trabacchi
EMANUELE CRIALESE – TERRAFERMA
Itálie, Francie, 88′
Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Giuseppe Fiorello, Claudio Santamaria
PHILIPPE GARREL – UN ÉTÉ BRULANT
Francie, Itálie, Switzerland, 95′
Monica Bellucci, Louis Garrel, Céline Sallette, Jérôme Robart
ANN HUI – TAOJIE (A SIMPLE LIFE)
Čína-Hong Kong, Čína, 117′
Andy Lau, Deanie Yip, Anthony Wong, Tsui Hark
ERAN KOLIRIN – HAHITHALFUT (THE EXCHANGE)
Izrael, Německo, 94′
Rotem Keinan, Sharon Tal, Dov Navon, Shirili Deshe
YORGOS LANTHIMOS – ALPIS (ALPS)
Řecko, 93′
Ariane Labed, Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Johnny Vekris
GIAN ALFONSO PACINOTTI [GIPI] – L’ULTIMO TERRESTRE
Itálie, 100′
Gabriele Spinelli, Anna Bellato, Roberto Herlitzka, Teco Celio
MARJANE SATRAPI, VINCENT PARONNAUD – POULET AUX PRUNES
Francie, Belgie, Německo, 90′
Mathieu Amalric, Maria De Medeiros, Golshifteh Farahani, Isabella Rossellini, Chiara Mastroianni
ALEKSANDER SOKUROV – FAUST
Rusko, 134′
Johannes Zeiler, Anton Adasinskiy, Isolda DychaVelká Británie, Hanna Schygulla
TODD SOLONDZ – DARK HORSE
USA, 84′
Mia Farrow, Christopher Walken, Justin Bartha, Selma Blair
SION SONO – HIMIZU
Japonsko, 129′
Shôta Sometani, Fumi Nikaidô, Tetsu Watanabe, Mitsuru FVelká Británieikoshi
JOHNNIE TO – DUO MINGJIN (DYUT MING GAM) (LIFE WITHOUT PRINCIPLE)
Čína-Hong Kong, Čína, 100′
Ching Wan Lau, Ken Lo, Richie Ren
TE-SHENG WEI – SAIDEKE BALAI (SEEDIQ BALE)
Čína, Taiwan, 150′
Da-Ching, Umin Boya, Landy Wen, Lo Mei-ling

Přidat komentář

TOPlist