Kapitán Amerika: První Avenger (2011)

Kapitán Amerika (2011)

Chrise Evanse považuju za talentovaného herce už od doby, kdy se proháněl v přehlédnutém thrilleru Cellular (s hudbou Johna Ottmana) a vůbec se mu nedivím, že zvažoval, zda roli ve filmu vzít. Musel totiž podepsat s Marvelem smlouvu na 6 filmů! V případě úspěchu by vznikla trilogie a významnou úlohu má také pochopitelně v připravovaném blockbusteru Avengers. To vám ostatně tvůrci připomenou po skončení závěrečných titulků.Zřejmě i to byl důvod proč roli nakonec odmítla většina mladých herců v Hollywoodu, mezi kterými nechyběla taková jména jako Channing Tatum, Ryan Phillip nebo Alexander Skarsgaard.

Velmi příjemným nováčkem je Haley Atwell, která má na starosti romantickou linii snímku, která je překvapivě komická a funkční. Herecky však film stojí a padá především s fantastickou trojkou. Tommy Lee Jones (Tahle země není pro starý, Tři pohřby Melquiada Estrady) ve filmu znázorňuje plukovníka Phillipse a opět potvrzuje, že v roli komického mrzouta společně s Robertem De Nirem nemají konkurenci. Stanley Tucci v roli Dr. Erskinea spolehlivě pobaví a nepřestane mě fascinovat svým širokým rejstříkem. Kdo si ovšem opět ukradl film pro sebe je Hugo Weaving (Pán prstenů, Vlkodlak)), kterého si Johnston oblíbil již ve svém předchozím filmu Vlkodlak. Weaving je jednoduše strhující a brutálně komický padouch a svou roli si naprosto užívá. Bohužel jsem film viděl v dabingu, ale svou němčinu prý piloval podle akcentů Wernera Herzoga a Klause Maria Brandauera!

Kapitán Amerika je opět profesionálně skvěle odvedený mainstream, to se dá ovšem s úspěchem tvrdit o většině filmů Joea Johnstona (Jurský park III, Jumanji), ale k dokonalosti mu něco schází. A obávám se, že to jde na vrub scénáři a skutečnosti, že film se jevil o trochu delší, než ve skutečnosti byl. Na druhou stranu některé scény jsou obzvláště povedené a opravdu mě pobavily.

Kapitán Amerika (2011)

Je třeba ocenit naprosto neuvěřitelnou práci trikařů v úvodních minutách filmu, kdy se Chris Evans promění v neduživého hošíka, který každou chvíli dostává na budku. Je vidět, že technologie z Podivuhodného příběhu Benjamina Buttona i po pár uplynulých letech stále bere dech. Rád bych také pochválil autora hudby Alana Silvestriho, jehož score skvěle funguje.

Nedovedu si vůbec představit, jak se filmu povede v českých kinech, ale vzhledem k prázdninám a skutečnosti, že je film dabovaný má celkem slušnou šanci uspět. Kapitán Amerika je mnohem lehčí film než X-Men: První třída a na nic si nehraje. Zatím neběžel na příliš mnoha jiných trzích než v USA, ale tam ho zatím nejlépe hodnotí dívky a chlapci pod 18 let a je zajímavé, že mnohem vyššímu hodnocení se mu dostává od žen. Že by se jim tolik líbila vypracovaná muskulatura Chrise Evanse?

Kapitán Amerika (2011)

Film u nás poběží s titulky a dabovaný a uvidíte ho i ve 3D, které ovšem opět vzniklo nepříliš inteligentním přeformátováním (více zde). Buď jak buď, pokud máte doma dospívající děti nebo jimi jste, tak se určitě nebojte a do kina vyražte.

Na český trailer se podívejte zde.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist