Na nosičích vychází kultovní Útěk z New Yorku

John Carpenter - filmografie

První vysokorozpočtový snímek Johna Carpentera, který se těší v Západní Evropě a USA kultovní proslulosti u nás sice v kinech nikdy neběžel, ale přesto si myslím, že ho má řada z nás zafixovaný jako trhák z dětství díky pirátským kopiím s hlasem Ondřeje Hejmy. Nyní si film budeme moci konečně užít v pořádné kvalitě na BluRay a DVD.

Escape from New York, USA 1981, režie: John Carpenter, scénář: John Carpenter a Nick Castle, hudba: John Carpenter a Alan Howarth, kamera: Dean Cundey, George D. Dodge, střih: Todd Ramsay, hrají: Kurt Russell, Donald Pletence, Lee Van Clef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes, Adrienne Barbeau, Harry Dean Stanton, Tom Atkins

99 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Je rok 1997 a svět stojí na pokraji atomové války. Rozhovory mezi Čínou, SSSR a USA mají této krizi zabránit. Když chce prezident USA (Donald Pleasence) odletět na plánovanou konferenci svým Air Force One je během letu napaden teroristy. Proto se katapultuje ve speciální kapsli, která přistane v New Yorku, jenž se dost změnil. New York je obýván těžkými zločinci a vyvrheli. Po zemětřesení se navíc oddělil od pevniny a tvoří ostrov ne nepodobný peklu na zemi. Veškeré záchranné akce ztroskotaly a tak se armáda rozhodne vyslat tam vězně Snakea ,,Myslel jsem, že seš mrtvej“ Pliskenna (Kurt Russell), aby vysvobodil prezidenta. Má na to obligátních 24 hodin jinak zemře, protože mu do žil vpustili smrtící virus, který deaktivují až s úspěšným zakončením mise. Plissken tak chtě nechtě vyráží na naprosto neuvěřitelnou jízdu.

John Carpenter si svůj první vysokorozpočtový film užil tak, že jím definoval celý žánr akční sci-fi. Přestože dobové kritiky film příliš nešetřily, čas ukázal, že právě tento film zub času jen tak neohlodá. Zároveň se film stal symbolem akčního sci-fi 80. let a společně s Terminátorem Jamese Camerona a Blade Runnerem Ridley Scotta patří k nejzajímavějším žánrovým titulům té dekády. Carpenter si navíc našel i svého pohrobka – Neila Marshalla (Centurion, Soudný den), který se v tomto žánru i pojetí vyloženě našel.

Kurt Russell zde bezesporu vytvořil naprosto ikonickou postavu a jeho Plissken cedí mezi zuby drsné hlášky, které v té době vyvolávaly hýkání v sále. Vzhledem k tehdejší politické situaci byl navíc film politicky velmi ožehavý a i přes styčné body s realitou si klade za cíl především nekorektně pobavit diváky. Carpenter, který pro film složil na svém syntezátoru další skvělou minimalistickou melodii, zde podává jeden ze svých vůbec nejlepších tvůrčích výkonů, který skončil zaslouženým celosvětovým úspěchem. Jsem zvědavý jak dopadne plánovaný remake, který budou točit tvůrci horroru Podivní.

Dobový trailer si pusťte zde.

DVD Útěk z New Yorku, Datum uvedení: 24.8.2011, MOC: 199,- Kč

Bonusy:

• Návrat do Útěku z New Yorku

• Originální trailery

• Exklusivní rozhovor s Johnem Carpenterem

• Hadí zločin

Zvuková verze/formát: anglicky 5.1, česky 5.1

Obrazový formát: 16:9

Titulky: česky

Blu Ray Útěk z New Yorku, Datum uvedení: 24.8.2011, MOC: 499,- Kč

Bonusy:

• Návrat do Útěku z New Yorku

• Originální trailery

• Exklusivní rozhovor s Johnem Carpenterem

• Hadí zločin

Zvuková verze/formát: anglicky 5.1, česky 5.1

Obrazový formát: 16:9

Titulky: česky

Přidat komentář

TOPlist