Smrt panen (1999)

Sofia Coppola - filmografie

USA 1999, The Virgin Suicides, režie a scénář podle novely Jeffrey Eugenidise: Sofia Coppola, kamera: Edward Lachman, střih: Melissa Kent, James Lyons, hudba: Air, hrají: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett,

97 minut, 1.85:1, 35 mm, barevný

Lisbonovi jsou konzervativní rodina s pěti dospívajícími dcerami, které mají velmi přísný režim. Rodiče však těžko zabrání biologickým hodinám, které dívkám tikají a zcela zapomínají na známé rčení o zakázaném ovoci. Jedné noci se však všechno změní a události dostanou rozměr antické tragédie.

Sofia Coppola si vždycky vybírala látky podle sebe. Jako ekonomicky absolutně nezávislá dcera legendárního filmaře měla k dispozici vždy všechno, na co si jen prstíčkem ukázala, a přesto její celovečerní debut málem nevznikl. Sofia napsala scénář podle novely Jeffrey Eugenidise a zřejmě až potom řešila, zda se o to náhodou nepokusil někdo jiný. A ejhle, on se opravdu pokusil. Došla tedy celá rudá do produkční společnosti, která nepatřila jejímu tatínkovi a přinesla jim ukázat svůj scenáristický výtvor. Producenti po vyslovení jejího příjmení docela zbystřili a po krátkém rozhodování jí zavolali, že scénář, který měli k dispozici jim nevyhovuje a pokud má zájem, tak se vrhnou na natáčení filmu se scénářem jejím.

Sofia Coppola

Celovečerní debut režisérky Sofie Coppoly se vyznačuje nesmírně silným příběhem, který je o to naléhavější, že reflektuje skutečné události. Hereckému obsazení zcela dominuje nesmírně soustředěný výkon Kirsten Dunst (Melancholia, Marie Antoinetta), která zde v sedmnácti letech dokazuje, že objevený talent a píle nepřišly nazmar. V zdánlivě nevděčných rolích rodičů se objeví herecký tandem James Woods a Kathleen Turner (Honba za diamantem). Jen na okraj Kathleen Turner je blízká známá Coppolů a ve známém filmu F. F. Coppoly Peggy Sue se vdává hrála Sofia Coppola její mladou sestřičku. Koho by tenkrát napadlo, že o 14 let později bude to malé vyžle režírovat.

Smrt panen je film určený pro dospělé diváky, ale zřejmě nejvíce osloví diváky, kteří do dospělosti čerstvě vstoupili. Toho jsem si na Sofii Coppole vždy nejvíce cenil, že se nikdy nepouštěla na tenký led a všechny filmy, byť za to s posledním snímkem Odnikud někam schytala nemilou kritiku, natočila podle autopsie. Smrt panen tak není násilným příběhem, ale citlivým civilním dramatem, který potvrzuje, že láska někdy nestačí.

Sofia Coppola cituje v dialozích celé pasáže ceněné knihy, která je zajímavá tím, že je vyprávěná anonymním vypravěčem v 1. osobě množného čísla. Za svůj zajímavý scénář i nápaditou režii byla oceněná hned několika cenami určenými pro debutanty.

Film se nejvíce líbí ženám ve věku 19-29 a troufám si tvrdit, že to je i cílová skupina filmu. Přestože nejsem v této cílové skupině, mě se tento snímek líbil moc a z dnešního pohledu zaujme i z toho důvodu, že se v něm objevují vycházející hvězdy dnešního mladého Hollywoodu. Pokud jste film neviděli, tak ho nepropásněte a pro začátek si můžete pustit trailer po poklepání sem.

Přidat komentář

TOPlist