30 dní dlouhá noc (2007)

30 dní dlouhá noc (2007)

Film byl natáčený na Novém Zélandě a většina herců je z Austrálie, nebo z Nového Zélandu. Upíři hovoří speciálně vymyšleným jazykem, na kterém se podílel jeden univerzitní profesor z Nového Zélandu, přesto naleznete informace na některých zahraničních serverech, že upíři hovoří maďarsky nebo nějakým východoevropským jazykem.

V hlavních rolích filmu se objevují velmi zajímaví herci. Titulní roli šerifa Ebena Olsena ztvárnil Josh Hartnett (Sin City, Black Hawk Dawn, info o Bunraku), který si natáčení filmu opravdu mimořádně užil. V průběhu natáčení chytil na dva týdny chřipku a právě v této době musel odlétat na propagační turné Černé Dahlie Briana De Palmy. K jeho cti je však dodat, že ve filmu podává velmi solidní herecký výkon a všechny kaskadérské sekvence dělal sám. Velmi zajímavou postavou obsazení je i jeho půvabná žena v podání Mellissy George, o které ještě určitě v rámci horrorového žánru uslyšíme. Plavovlasá rodačka z Perthu letos doufejme překvapí v zatím velmi příjemně hodnoceném filmu A Lonely Place To Die, kde hraje i Karel Roden. Herecké obsazení však naprosto válcuje dvojice záporáků a to hlavní upír Marlow v podání Dannyho Hustona (Marie Antoinetta, Robin Hood, Potomci lidí) a Cizinec, kterého hraje Ben Foster (X-Men: Poslední vzdor).

30 dní dlouhá noc (2007)

Hudbu k filmu složil Brian Reitzell, který je ročník 1965 a snímkem na poli celovečerního hraného filmu debutoval. S atmosférou se však vypořádal se ctí a inspirace minimalistickým stylem Johnem Carpentera k filmu rozhodně sedí.

Celý film však drží pohromadě především díky režii Davida Sladea, který filmu od začátku nasadil vysoké tempo vyprávění a přichází z řadou skvěle zinscenovaných akcí. Dojde i na řadu mírně ,,onanistických“ záběrů, jako upíří apokalypsa z ptačí perspektivy, ale pro mě osobně jsou mnohem děsivější scény se zatčení cizincem, noční projížďky autem a brilantně natočený závěr.

30 dní dlouhá noc je bezesporu film, který má ambice zkultovnět a máte-li takové maso rádi lepší upírský horor tu už nebyl hodně dlouhou dobu. Film vydělal v celosvětových kinech 80,3 milionů dolarů a na prodejích nosičů jen v USA dalších 27,1 milionů dolarů. Mimochodem dočkal se i pokračování, které bylo uvedené pouze na videotrhu.

Pokud jste film neviděli a máte tento žánr rádi, tak ho Realfilm doporučuje ke shlédnutí.

Přehrát trailer na YouTube >>

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    http://magazin.realfilm.cz/2011/09/soutez-s-filmem-drive/ Připomínáme, že film můžete vyhrát v naší soutěži s filmem Drive!:-)

Přidat komentář

TOPlist