Zrůda (2003)

Průvodce nezávislým filmem v prvním desetiletí nového milénia

USA 2003, Monster, režie a scénář: Patty Jenkins, kamera: Steven Bernstein, hudba: BT, střih: Arthur Coburn, Jane Kurson, hrají: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Annie Corley

109 minut, 1.85:1, 35 mm, barevný

Oskar za nejlepší ženský herecký výkon (Charlize Theron), Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně (Charlize Theron)

Ailleen (Charlize Theron) se chtěla vždy stát celebritou a to jen proto, aby si jí lidé vážily. Místo toho skončila s posledními pěti dolary a nabitou zbraní pod mostem jako zkrachovalá šlapka. Spoušť tam tenkrát nezmáčkla a raději se vydala na pivo do místního gay baru, kde tvrdila, že se jí rozbilo auto. Potkala se tam s mladou lesbou Selbou (Christina Ricci), která se rozhodla pozvat Ailleen na pití a následnou noc v jejím pokojíčku u pěstounů. Ailleen tak našla spřízněnou duši pro kterou by byla ochotna udělat cokoliv, třeba i vraždit kunčafty, aby měla prostředky z brutálních loupežných vražd na lepší život.

Než jsem se rozhodl pustit si tento film byl jsem na vážkách, abych se nedíval na další akademickou nudu, kde se předvádí atraktivní herečka v nehorázné exhibici. Byl jsem překvapený a dočkal jsem se stejně silného zážitku, jako pro mě vynikajícího filmu Kluci nepláčou.

Absolventka malířství a účastnice kurzů Amerického filmového institutu Patty Jenkins hledala po natočení dvou krátkých snímků látku na celovečerní film. Upoutal jí skutečný příběh Aileen Wuornos a rozhodla se za ní vydat. Nebyla jištěna žádným studiem a film po ní absolutně nikdo nechtěl. Ostatně, přiznejme si to, když jste půvabná tmavovláska s oříškovýma očima a je vám 32 let tak producenty zajímáte z poněkud jiného hlediska. Odsouzená vražednice se na režisérku podívala a požádala jí o sumu milion dolarů za svůj příběh bez ohledu na cokoliv.

Patty Jenkins žena doslova vyrazila dech, ale zároveň si uvědomila, jaký potenciál by se jí ocitl s exkluzivitou v kapse. V momentu, kdy se o roli začala ucházet Charlize Theron (Cesta) poznala, že dříve nepřekonatelný finanční problém se v novém světle jeví, jako ten nejbanálnější. Z cely smrti totiž došla černá obálka s datem popravy.

Reálné thrillery – nejslavnější zločiny na filmovém plátně

Režisérka i s hlavní hvězdou filmu byly k popravě pozváni, ale obě dámy se rozhodly nedorazit. O to větší překvapení, pak čekalo na režisérku, když jí v poště dorazila veškerá korespondence popravené vražedkyně, která tak ze záhrobí promluvila do vznikajícího filmu.

A není to jediný extrém, který se motá okolo tohoto filmu. Když bylo malé Charlize Theron 15 let, napadl její otec matku a ona ho v sebeobraně zastřelila. Nikdy však nebyla obviněna. Přesto si takovou událost v sobě nesete celý život. Možná i to bude jeden z klíčů maximální věrohodnosti Charlize Theron v tomto nesmírně silném dramatu.

Film měl rozpočet 8 milionů dolarů, takže nebylo příliš času nazbyt. Režisérka snímek natáčela rychlostí Rodinných pout, takže se točilo až 9 stránek scénáře a často až čtyři scény denně. Celková doba natáčení zabrala čtyři týdny. Příprava k samotnému natáčení zabrala dva měsíce, během kterých Charlize Theron přibrala neuvěřitelných 15 kilo a pozadu nezůstala ani Christina Ricci (Buffalo 66, Speed Racer), která nabrala přes pět kilo. Půvabné modelce z Jihoafrické Republiky také značně pomohl geniální make-up, který jí k nepoznání změnil obličej. Právě tato proměna a následný rok, kdy přebírala opět štíhlá Oskara mě na této extrémní herecké proměně zřejmě fascinuje nejvíc.

Zrůda je po filmové stránce strhující film. Režisérka se sama zatracuje tím, že není David Fincher a vizuál pro ní znamená mnohem méně než emoce, ale je to samozřejmě přehnaná skromnost. Zrůda má velmi slušnou kameru a například noční scénu první vraždy z hlavy jen tak nedostanete.

Zrůda nikoho neobhajuje ani nezatracuje, přesto budete mít pocit, že se vás ten film týká víc, než by jste sami možná chtěli. A poznali to i diváci, protože Zrůda se stala komerčním hitem. Celkově vydělala jenom v kinech přes 60 milionů dolarů a docela mě mrzí, že se režisérka ještě nepustila do dalšího celovečeráku. Její televizní tvorba je sice impozantní, ale osobně bych se velmi přimlouval za návrat na velké plátno.

Realfilm snímek vřele doporučuje ke shlédnutí.

Na trailer se podívejte zde.

Přidat komentář

TOPlist