Nadohled jde do kin a je i ke zhlédnutí zdarma online

Industry – týden od 17.7.2010

Ve čtvrtek měl v pražském Bio Oku premiéru středometrážní dokumentární snímek Nadohled režisérky Andrey Slovákové. Producentka a distributorka snímku se rozhodla, že ho umožní prvních 10 dnů zhlédnout zdarma na webu.

Dokumentární snímek Nadohled je filmový esej o dohledu, klasických a postmoderních mechanismech, které ho vykonávají. Realizaci panoptikonu, dokonalého dohlížecího mechanismu, který popsal Jeremy Bentham v 18. století a rozvedl Michel Foucault, klasicky umožňovala vězení – zařízení, v nichž dohled byl společně s trestem hlavní funkcí – a aktuálně jej umožňují technologie, které jsou schopné monitorovat, ukládat a předvádět nebo databázovat takové údaje o lidech, jež je mohou identifikovat, odlišit a z nichž se dají vydedukovat lokalizace a načasování jednání. Přes konkrétní příklady řešení v různých zemích a zkušenosti s různými podobami dohledu budeme ve filmu stavět dokonalý postindustriální panoptikon.

Nadohled je umělecký filozofický dokument určený náročnému divákovi, který využívá různých vizuálních postupů, kterými operuje zejména experimentální film. Ve zvukové stopě jsou pak zaznamenány kromě úvah i výpovědi lidí, kteří mají, co do činění se sledováním. Ve filmu tak zazní a dokonce uvidíme i do tváře bývalému agentovi KGB nebo bývalému zaměstnanci francouzské tajné služby, krátce uslyšíme také pracovníka slovenské bezpečnostní agentury nebo historika architektury.

Film si můžete ohodnotit následujících několik dní sami zcela zdarma, podobně jako loni dokument Martina Ryšavého Medvědí ostrovy. Snímek trvá 42 minut.

Více na webu producentky filmu Pavlíny Kalandrové Duracfilm.

Do 20. listopadu je film zdarma ke zhlédnutí zde.

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Film je ke zhlédnutí zdarma do 20. listopadu na tomto odkazu http://dafilms.com/film/7998-nadohled/.

Přidat komentář

TOPlist