Nákaza (2011)

Nákaza (2011)

Contagion 2011, režie: Steven Soderbergh, scénář: Scott Z. Burns, hudba: Cliff Martinez, kamera: Steven Soderbergh, střih: Stephen Mirrione, hrají: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Elliot Goulde, Jennifer Ehle

106 minut, 1.85:1, REDCODE RAW (4.5 K), barevný

Známý americký režisér Steven Soderbergh (Traffic nadvláda gangů, Dannyho parťáci)  rád koketuje s filmovými žánry, tentokrát si vzal na mušku katastrofické drama a nebudu vás napínat, povedlo se.

Nákaza (2011)

Jak napovídá název filmu, svět bude ohrožovat epidemie v podobě neznámého a adaptujícího se viru, který se přenáší dotykem. Počátek rozšíření zhoubné nemoci je působivý, Beth Emhoffová (Gwyneth PalthrowSedm, Zamilovaný Shakespeare, Iron Man) se vrací z pracovní cesty domů a vše začíná jako pásmová nemoc. Soderbergh se od začátku filmu snaží vir prezentovat jako globální hrozbu, graduje zhoršení stavu postavy Gwyneth Palthrow až k jeho vyvrcholení, které mě mimochodem překvapilo svojí nekompromisní surovostí. Zároveň je divák nucen sledovat i neustále se zhoršující stavy několika dalších postav na rozdílných kontinentech, které jsou s Beth Emhoffovou náhodně propojeny. To vše v prvních přibližně třiceti minutách filmu. Následně tempo filmu klesá, režisér se zaměřuje na Dr. Ellise Cheevera (Laurence FishburneMatrix, Horizont událostí, Predátoři) a jeho tým v americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí, kteří se snaží závažný problém vyřešit a najít protilátku.

Nákaza (2011)

Mladá doktorka Mearsová (opět výborná Kate Winslet – Titanic, Věčný svit neposkvrněné mysli) se do týmu přidává právě ve chvíli, kdy se epidemie začíná masově šířit mezi obyvatelstvem. Britský herec Jude Law (Návrat do Cold MountainNa dotekGattacaImaginárium Dr. Parnasse) hraje bloggera Alan Krumwieda, který na svém blogu zatracuje vládu ve vlně konspiračních teorií a během filmu Soderbergh šikovně naznačuje, jak bloggerova popularita a moc rostla vzájemně s větší zoufalostí ostatních lidí. Z filmu nelze úplně vydedukovat, jestli byl rádoby novinář hyenista nebo idiot, který uvěřil své propagandě.

Nákaza (2011)

Nákaza není typickým katastrofickým filmem. Ve filmu se nevyskytuje ani jedna postava, která by se zachovala nějak heroicky vůči ostatním, neobsahuje napjaté dramatické momenty a emocí je ve filmu skutečně poskromnu. Soderbergh k projektu přistoupil velmi profesionálně a divákovi nabízí jeho racionální variantu rekonstrukce virové nákazy. Atmosféra snímku je ledově chladná, místy až mrazivá a může ve vás po zhlédnutí filmu zanechat skutečně nepříjemný dojem. V tom panuje největší síla filmu, Soderbergh dokáže z tuctového, možná až mainstreamového námětu vytvořit skvělé drama, které na diváka neustále chrlí sugestivní pocit aneb ,,tohle by se klidně mohlo stát“. A nekouká se na to vůbec hezky.

Nákaza (2011)

Velký podíl na tom má Cliff Martinez (Drive, Traffic nadvláda gangů, Obhájce), který opět složil soundtrack, který film skvěle doplňuje, ale osobně jsem měl s jeho posledním hudebním doprovodem trochu problém. Očekával jsem podobně efektivní a zvučný soundtrack jako ve Drive, jenže v Nákaze ho nemusíte ani zaregistrovat, skutečně spíš dokresluje atmosféru a nesnaží se na sebe upozornit. Herecké obsazení je špičkové. Koncentrace hollywoodských hvězd je obdivuhodná. Jména jako Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law nebo Marion Cotillard jsou dostatečnými lákadly i pro příležitostního diváka. Právě postava Marion Cotillard je trestuhodně odklizena a její obrovský herecký potenciál zůstane značně promarněn. Naštěstí to vynahrazují jiní herci, především Laurence Fishburne a Matt Damon, který je v roli manžela Beth Emhoffové (Gwyneth Palthrow) skutečně přesvědčivý.

Nákaza je kvalitní film, má skvělé obsazení, hudbu a režiséra, který umí diváka připoutat po celou dobu stopáže pevně do židle. Jen mi vadila ta všudypřítomná odtažitost, ve filmu nenajdete téměř žádné emoce. Za jediný projev lidskosti považuji závěrečné gesto postavy Laurence Fishbournea, která dle mého názoru byla také nejvíce rozvinuta. Traffic nadvláda gangů je Nákaze ve spoustě věcí dost podobný, ale emoce v tom filmu byly. Možná právě proto, považuji Traffic za lepší film, ale přesto doporučuji Nákazu ke zhlédnutí!

Shlédnout trailer na YouTube >>

2 Diskuse

  1. Petr napsal:

    Dlouho jsem se takove filmy ignoroval ale dam na doporučení a jdu do kina.Potom napíšu ?

  2. Ondra Slanina napsal:

    Zajímavě natočená variace na téma pandemie, která je skutečně trochu odtažitá, ale rozhodně jsem se u ní nenudil. Postavy byly zajímavě napsané a i když byly spíše jen načrtnuty, tak rozhodně ne šablonovitě. Soderbergh umí:-)

Přidat komentář

TOPlist