Vendeta (2011)

Vendeta (2011)

ČR 2011; režie a scénář: Miroslav Ondruš, kamera: Martin Štrba, hudba: Petr Ostrouchov, hrají: Ondřej Vetchý, Oldřich Kaiser, Igor Chmela, Marek Taclík, Lucie Šteflová, Ondřej Havel, Václav Vostárek, Daniel Novák, Jiří Vyorálek, Leoš Noha

délka: 90 minut, formát: 1.85:1, HD Digital, barevný,

Nový český thriller Vendeta je dílem debutujícího režiséra Miroslava Ondruše, který natočil nejen díky práci asistenta na loňském českém filmu roku Pouta, jež byl vyroben stejně jako tento film v produkci Vratislava Šlajera, ale i díky značnému talentu, který v něm byl správně rozpoznán.

Vendeta (2011)

Thriller Vendeta jsme viděli na uzavřené novinářské projekci v pražském kině Atlas za účasti tvůrců a herecké delegace Ondřeje Vetchého, Igora Chmely, Marka Taclíka a zvláště pak povedených výrostků, kteří jsou ve skutečnosti milí hoši. Byli jsme požádáni, abychom neprozradili ústřední zločin kvůli kterému se celý thriller odehrává, což je poněkud nevděčná činnost, jelikož se jedná o prakticky většinu filmu, ale u tohoto filmu je stejně tak důležitě co, jako jak.

Vendeta (2011)

Každopádně distributor s producenty konečně zveřejnil trailer, který přeci jen něco málo prozrazuje. Pustil jsem ho kamarádovi, aby mi sdělil o čem si myslí, že film je. Téměř se strefil a ani já mu pochopitelně nemohl prozradit tajemství filmu, ale z filmové řeči každý pochopí, že se jedná o snímek tzv. subžánru ,,revenge, kdy hlavním motivem hrdiny je dobře vykonaná pomsta. Takových filmů je v kinematografii celá řada a jaká je tedy Vendeta?

Jedním slovem POVEDENÁ. Ondruš jako scenárista po vzoru klasického ,,Death Wish“ znázorní titulní zločin a pak nechá hrdinu projít peklem odvety. Za sebe musím zodpovědně říct, že takhle chytře vystavěný dramatický scénář v českém filmu dlouho nebyl a směle se může utkat na mezinárodním poli s kolegy v rámci žánru. Ondruš operuje s retrospektivami, které ovšem nejsou samoúčelné a nenaběhl si s nimi v rámci budování atmosféry a napětí.

Vendeta (2011)

Film je one man show Ondřeje Vetchého, který bude společně s Vladimírem Javorským v Poupatech (premiéra již brzy) a Ivanem Trojanem ve Viditelném světě hlavním kandidátem na herecké ocenění Český lev. Boj to bude velmi tvrdý, protože všichni tři jsou mistři svého oboru.

Vetchý je hrozivý a budete se ho v kině opravdu bát. Zároveň s ním budete soucítit. Zkrátka budete ho omlouvat i nenávidět zároveň. Scéna z chaty bude patřit mezi nejhvězdnější okamžiky domácí kinematografie v rámci psychologického filmu, která se může směle postavit vedle psychopatického výkonu Petra Čepka v Petrolejových lampách. Já mu každopádně tleskám za jeho herecký výkon a smekám pomyslný klobouček. Oldřich Kaiser má ve filmu výraznou vedlejší klíčovou roli a je opět herecky brilantní. Rád bych také vyzdvihl netradičně obsazeného Igora Chmelu, který je opět trochu jiný než v Rodina je základ státu. Zvláště bych v hereckém obsazení upozornil ovšem na mladého grázlíka Ondřeje Havla. Přátelé, zrodila se hvězda!

Pages: 1 2

2 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Vendeta má 4 nominace na České lvy – jsou nominováni Ondřej Vetchý, Oldřich Kaiser, Martin Štrba (kamera), Petr Ostrouchov (hudba). Pokud si znova přečtete recenzi musím konstatovat, že já jsem to říkal:-) Každopádně minimálně za scénář by si Miroslav Ondruš nominaci zasloužil. Držíme palce, pánové:-)

  2. Ondra Slanina napsal:

    Tohle je velká zábava. V době uvedení jsme se na Realfilmu docela pustili do csfd.cz kvůli nespravedlivému hodnocení tohoto filmu, kdy ještě před premiérou film častovali někteří jedinci negativním hodnocením a film měl slabých 40%, načež z pražských kin zmizel během dvou týdnů a divácky propadl. Dnes má film už 62% a premiéru v televizi.

Přidat komentář

TOPlist