Moneyball (2011)

Jestli byl na podzim nějaký film v české distribuci, který jsem chtěl opravdu vidět, je to právě Moneyball. Ovšem nikoliv kvůli Bradu Pittovi, ale pochopitelně kvůli scénáři dvou nejlepších scenáristů současnosti Stevena Zailliana (Schindlerův seznam, Hannibal) a Aarona Sorkina (The Social Network), kteří naturelem nemohou být odlišnější. Abych to zkrátil, sedl jsem si do kina, nadechl se a vydechl až po skončení filmu. Moneyball je pro mě dosud nejlepším filmem, který jsem letos v kině viděl, a o to víc mě vadí podivná strategie multiplexů, ale i malých kin. Film se pár dní od premiéry hraje v Praze v minimálním počtu kin a malá kina v centru Prahy, kam se film hodí podstatně víc, okupují z valné části dotované evropské filmy, které už dostatek prostoru zcela jistě dostaly a kvalitou se Moneyballu ani zdaleka nemohou vyrovnat. Pokud jste z regionů, tak film rozhodně nepropásněte.

Moneyball je a není sportovní film. V životě jsem neviděl jediný baseballový zápas a ten sport mě absolutně nezajímá. Jenže tenhle film je o baseballu asi jako Pelíšky o vaření noků. Baseball tam je, ale není podstatou filmu. Mnohem blíž má k filmu Vítězové a poražení Olivera Stonea, akorát, že zatímco Stone vidí v manažerech neschopné trotly hazardující se zdravím hráčům, je Moneyball o tom, že i mezi těmi trotly se dá najít člověk, pro kterého je férové vítězství vším.

Brad Pitt podává ve filmu oslňující výkon, podle mého nejlepší v jeho kariéře a při jeho sledování si nelze nevzpomenout na muže, který ho do branže dostal a jež je jeho celoživotním mentorem. Modří už vědí, že hovořím o Robertu Redfordovi. Mimika, gesta, styl mluvení, laskavost i přímost v jednání má Pitt skutečně odkoukané od mistra. Není to však výtka, ale přednost. Rovněž si při sledování nelze nevzpomenout na film The Natural (Přirozený talent) Barryho Levinsona, který byl jistě inspirací minimálně pro Brada Pitta.

Moneyball je filmem o vůli, odhodlání, snech, životních cílech a v neposlední řadě o penězích. Mě ten film skutečně zasáhl a těším se až si ho koupím domů a pořádně si ho nastuduji.

Realfilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí všem fanouškům Brada Pitta, fanouškům zákulisí sportu, ale i lidem s dosud nesplněnými sny. Film nejlépe hodnotí diváci ve věku 18-29 obou pohlaví a muži 30-44. Obecně se však líbí ve všech sledovaných skupinách.

Snímek stál 50 milionů dolarů a k datu dnešní recenze vydělal 102,2 milionu dolarů.

PS: V.I.P. výhled i s dalšími názory redakce na tento film a ostatní nedávné premiéry bude již zítra!

Přehrát trailer

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist