Nejslavnější české pohádky II

Loni touto dobou jsme v průvodci psali o nejslavnějších českých pohádkách. Od té doby jsme v průvodci filmem psali o řadě dalších českých pohádek a některým jsme věnovali dokonce i samostatnou recenzi. Dnes se podíváme na další trojici pěkných českých pohádek, které rozhodně neurazí.

Za pár dní už v televizi vypukne maraton pohádkových příběhů s princeznami, draky a zlými čarodějnicemi. Však si je také můžete připomenout i v následujících článcích, které už na Realfilmu máme – Průvodce českými pohádkami, Nejslavnější evropské pohádky, Nekonečný příběh, S čerty nejsou žerty, Tak jde čas se Shrekem nebo Hvězdný prach.

Klasická pohádka, kde drahé kovy musí ustoupit soli

11. února 1955 vstoupila do československých kin jedna z nejoblíbenějších vánočních pohádek. Režisérem byl Bořivoj Zeman a možná již správně tušíte, že se jedná o pohádku Byl jednou jeden král, která vychází z tradiční pohádky Sůl nad zlato.

Král Já I. (Jan Werich) měl tři dcery: Drahomíru (Irena Kačírková), která milovala zlato a šperky, Zpěvanku (Stella Májová), co ráda zpívala, a Marušku (Milena Dvorská), hodnou a milou dívku pečující o domácnost. Král chtěl odevzdat vládu té dceři, která ho má nejraději. Drahomíra jej měla ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a nejmladší Maruška jako sůl.

Krále Marušky odpověď tak rozzlobila, že ji okamžitě vyhnal ze zámku. Pak také nařídil okamžitě rozpustit veškerou sůl v celém království. Jeho rozkazu se vzepřela jedině chytrá vdova Kubátová (Marie Glázrová). Jenže časem se ukáže, že sůl je skutečně strategická a bez ní se většina tradičních českých jídel jíst opravdu nedá.

Veselou pohádku s opravdu hvězdným obsazením si diváci okamžitě zamilovali a dodnes se na ní dá bez pocitu trapnosti dívat. Zásadní ovšem bylo obsazení rádce Atakdále nejlepším českým komikem všech dob Vlastou Burianem, kterého si Jan Werich prosadil i přes jeho nemilost totalitního režimu. Burian byl po válce veřejně a především nespravedlivě zostuzen a okraden. Parodické skeče na prezidenta Beneše byly záminkou pro štvavou veřejnou kampaň, která ho vehnala do náručí démona alkoholu a potupným veřejným pracím, kdy na něj malá česká lúza plivala. Werich velmi dobře věděl, že na Burianově osudu měl svůj velký podíl, přestože byl v celé záležitosti angažován mnohem méně než zneuznaný Jiří Voskovec, který se na této špíně velmi angažovaně podílel z emigrace, stejně jako celá řada dalších populárních českých herců té doby. Mimochodem, jak později přiznal Radovan Lukavský, byl to právě Burian, který díky své popularitě v Německu zařídil, aby nebyl nuceně nasazený a mohl nadále vystupovat v jeho divadle. Byl jednou jeden král je tak smutnou labutí písní fantastického komika, jehož humor milovaly miliony diváků po celé střední Evropě, což se v Čechách většinou trestá a neodpouští.

Rockový čaroděj Mrakomor

Jednou z mých nejoblíbenějších pohádek, kterou si nikdy na Vánoce nenechám ujít je i pohádka Václava Vorlíčka Princ a Večernice (1978). Pohádka se natáčela na oblíbeném místě českých i zahraničních štábů Hrádku u Nechanic ve východních Čechách, jež mimochodem vřele doporučuji k návštěvě.

Princ Velen má tři sestry, které se vdají za trojici princů, nebál bych se říct, doslova živlů! Jeden je Slunečník, druhý Větrník a třetí Měsíčník. Není tedy divu, že se princ po rodinném vzoru zamiluje i do půvabné Večernice (Libuše Šafránková), které by se ale opravdu rád zmocnil opravdový padouch – čaroděj Mrakomor (Radoslav Brzobohatý).

Scénář k filmu napsala autorská dvojice Jiří Brdečka a Václav Vorlíček, kteří lidové pohádky přepracovali v pěknou pohádku s geniálním padouchem Brzobohatým, kterému skutečně nelze nefandit.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist