Děti moje (2011)

The Descendants, USA 2011, režie: Alexander Payne, kamera: Phedon Papamichael, hudba: Dondi Bastone, scénář: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash podle novely Kaui Harta Hemmingse, hrají: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Beau Bridges

115 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Příběh je o bohatém právníkovi Mattu Kingovi (George Clooney), který chce žít na Hawaji normální život. Osud však krutě zasáhne, když jeho žena skončí v kómatu po těžké nehodě na vodním skútru. Musí tak obstarat jednu malou (Amara Miller) a jednu dospívající dceru (Shailene Woodley) žijící v drahé internátní škole. Jednoho dne se dozví, že jeho žena nemá žádnou šanci na uzdravení a přála si, aby v takovém případě byly odpojené přístroje. Potíž nastane v okamžiku, když manžel zjistí, že jeho žena utrpěla zranění při projížče se svým milencem a do toho se všude kolem motá nenažraná rodina prahnoucí po prodeji rodinné půdy, kterou jako právník spravuje.

Alexander Payne, režisér filmů jako BokovkaO Schmidtovi nebo velmi vydařené sekvence z filmu Paříži, miluji Tě se vrátil po 7 letech s celovečerním filmem. Pauzu od velkých filmů však vyplnil poctivou a systematickou prací pro televizi. V USA odstartoval úspěšnou televizní sérii Hung, ke které režíroval pilotní díl.

Je zcela zřejmé, že jak pány Clooneyho, tak Paynea nenechalo chladným ničivé zemětřesení na Hawai a proto svůj projekt zaměřili právě tam. Film je opět v žánru tragikomedie a vznikl podle novely Kaui Harta Hemmingse. Na filmu spolupracovali obvyklí spolupracovníci Alexandera Paynea, hlavně pak kameraman Phedon Papamichael.

Pokud jste někdy viděli něco od Alexandera Paynea, tak víte na co jdete. Nezaplatíte za film s Georgem Clooneym, ale za Payneův film, přestože v něm Clooney exceluje a oskarová nominace se mu letos určitě nevyhne. Jak víte z našich stránek Payne je obdivovatel české nové vlny (průvodce zde a zde) a mezi jeho profesory a vzory patří Ivan Passer a Vojtěch Jasný. To nemyslím nijak vlastenecky, ale prostě jako konstatování. Payne zkrátka natočil film, který je nám neuvěřitelně blízký, přestože se odehrává na Hawaji a většina z vás nejsou právníci.

Představte si, že máte nějaké ideály o životě. Jste zásadoví a na všechno máte jízdní řád. Jako v Básnících – první dovolená v Bulharsku, pak si dáme voraz, pak druhá dovolená v Bulharsku. Tak zhruba takový suchar je Matt King. Nouzí nikterak netrpí a je to typický měšťák. Práce, manželka, děti, dům, k maximálnímu kýči mu chybí už jenom ten zlatý retrívr. A ejhle. Vžijte se do jeho situace.  Červíček pochybnosti ve vás hlodá. Moje děti asi nebudou tak skvělé, jak jste si dříve mysleli, s manželkou sice už chvíli nespíte, ale myslíte si, že to přejde a příbuzní kolem vás sice vyjadřují slova podpory, ale nikdy netušíte, kdy vás místo pohlazení bodnou do zad kudlou. To je život, přátelé. To není Hollywood.

V životě nejsou jen veselé úniky do světa snů a romantiky, ale i pěkné odpornosti – nevěra, neočekávaná státní nařízení, která komplikují život nebo samota. Můžete se hádat, můžete řvát, dusit to v sobě, ale nikdy se tomu nevyhnete. Osud vám vždy nějaký úklad nachystá. A často je to takový veletoč, že se nestačíte divit.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist