Dluh (2010)

Dluh (2010)

Napětí filmu dodává strhující a tradičně doslovně přesná hudba Thomase Newmana („Zaříkávač koní, Vykoupení z věznice Shawshank, „Lid versus Larry Flynt„, Správci osudu), který se tentokrát slyšitelně inspiroval dutě kovovým zvukem Cliffa Martineze (Nákaza„, „Drive„, „Traffic – nadvláda gangů). Newmanovou hlavní devizou je, že jeho hudba vždy dovede nejen trefně vytvářet atmosféru aktuálních scén a celým svým vyzněním dopředu sugeruje další vývoj děje. Nejinak je tomu i v případě tohoto filmu.

Kromě příběhu se sluší vyzdvihnout nejen výkon, dnes již, hvězdných Helen Mirren, Sama Worthingtona či Toma Wilkinsona, ale moc se mi líbil i Ciarán Hinds a mrzí mě, že, zřejmě díky svému irskému původu a zjevu, dosud ztvárňoval více méně okrajové role bojovníků („Řím“, „Veronica Guerin“). Obzvláště přesvědčivý je pak především Jesper Christensen v roli doktora Bernhardta, který je nacistickou kreaturou, nelehko zařaditelnou do běžných (ne)morálních šablon.

Na pohled slušný a úhledný doktor, který byl vždy přesvědčen o „smyslu“ i těch nejhrůznějších činů a zároveň slizský nácek, který svými proslovy k Rachel, která jediná, bohužel, nemůže díky svému rozpoložení nenaslouchat, obnažuje zřejmě pravou příčinu neúspěchu celé akce. Lze se naučit býti hrůzný, plný spravedlivé touhy po odplatě vůči někomu, kdo je hrůzný z podstaty?

Dluh (2010)

Asi největším dluhem, který si musíme společně s Mossadem přiznat, je zřejmě fakt, že mnohem více těch, jež způsobili nejrůznější hrůzy v různých historických dobách, se dožilo v klidu a míru stáří, či běhají po svobodě, než bylo spravedlivě souzeno a potrestáno. Je pak na každém z nás, jak se svými dluhy naložíme.

Přehrát trailer

Pages: 1 2

3 Diskuse

  1. Roman Potoczný napsal:

    Ondro, díky za perfektní doplnění o záběry z filmu a další linky … a hlavně o uveřejnění …

  2. Ondra Slanina napsal:

    Tak jsem se na film konečně podíval a musím říct, že jsem od toho očekával něco naprosto jiného. Nicméně po opětovném přečtení tvé recenze začínám chápat, co jsem na tom filmu během sledování možná úplně nepostřehl, ale zřejmě to tam je. Hudba je každopádně brilantní, včetně hereckých výkonů. Za sebe však musím dodat, že bych ubral na grafickém násilí, hlavní hrdinka dostává na frak skutečně příliš.

  3. Roman Potoczný napsal:

    Ahoj Ondro, konečně mám po dovolené a Coloursech a trošku se dávám zpět do pracovního koloběhu :-) … Jsem rád, že jsi se na to juknul. Jsem opravdu zvědavý, kdy si opět akademici všimnou kvalitní Newmanovy práce … Co se násilí týče, tak tady jsem ho nepokládal za samoúčelné, jinak ho ve filmech rovněž moc „nemusím“ …

Přidat komentář

TOPlist