Dluh (2010)

Dluh (2010)

The Debt, USA 2010, režie: John Madden, scénář: Matthew Vaughn, Jane Goldman, Peter Straughan, kamera: Ben Davis, střih: Alexander Berner, hudba: Thomas Newman, hrají: Sam Worthington, Jessica Chastain, Marton Csokas, Tom Wilkinson, Helen Mirren, Ciarán Hinds, Jesper Christensen a další

formát: 2.35:1, 35 mm, barevný, délka: 113 minut

Film:

„Není až tak podstatné, co dlužíme ostatním. Podstatnější je, co dlužíme sami sobě“. Zřejmě to bude znít jako parafráze věty z poněkud trapného, leč dnes již kultovního, mládežnického filmového trháku, ale nenapadlo mě, jak lépe vystihnout hlavní myšlenku filmu „Dluh“.

John Madden, režisér takových „pecek“, jako byly filmy „Zamilovaný Shakespeare“, „Mandolína kapitán Corelliho“ nebo zajímavého „Důkazu“ vsadil na scénář Matthewa Vaughna (Kick-Ass“,,X-Men:První třída“ ,,Hvězdný prach) a natočil skvělý špionážní film z prostředí izraelského Mossadu. Tentokrát „všemocný“ a za své výsledky právem obdivovaný Mossad (izraelská výzvědná služba, proslulá jak bojem vůči sousedům Izraele, tak likvidací původců mnichovského atentátu na olympijských hrách, či zatčeními nechvalně známých nacistických pohlavárů) nedává protivníkům na frak, ani nehořekuje nad smyslem vlastních operací jako ve velkolepém filmovém opusu „Mnichov“ Stevena Spielberga, ale docela lidsky chybuje.

Dluh (2010)

„Dluh“ je zamotaným špionážním thrillerem, ve kterém se dávný příběh „lovu“ nacistického lékaře, ukrývajícho se ve Východním Berlíně po zvěrstvech, spáchaných za druhé světové války v koncentračním táboře, prolíná až do současnosti, kdy se ukazuje, že „lov“ neproběhl tak, jak se snaží dcera jediné ženské protagonistky celé akce ve své čerstvě vydávané knize „o své hrdince“ vylíčit.

Podstatou samotné chyby je do jisté míry milostný trojúhelník mezi agenty, kteří mají provést únos válečného zločince a jeho předání spravedlnosti. Její bezprostřední příčinou je pak mládí agentů, kteří nedovedou čelit zároveň napětí akce v utajení a dlouhodobému odloučení od vlasti a blízkých. Rachel (Jessica Chastain – ,,Strom života) dává v předvečer akce osobně přednost nabubřelému veliteli akce Stephanovi (Marton Csokas – ,,Bournův mýtus) před zcela na úkol soustředěným a odhodlaným Davidem (Sam Worthington – ,,Avatar“ ,, Souboj titánů). Mezi Rachel a Davidem však je víc, než jen zalíbení a David přes své milostné zklamání Rachel v klíčovém momentě brání v neprospěch úspěchu celé akce.

Dluh (2010)

Mossad, ani občané Izraele se o selhání tria nedozví a tak se osudy hlavních hrdinů mění ve smyslu charakterů jejich postav. Rachel Singer (Helen Mirren – ,,Královna“ ,,Na odstřel“ ,,Králova řeč) se stává opomíjenou a podváděnou partnerkou Stephana Golda (Tom Wilkinson – ,,Michael Clayton“ ,,Valkýra“ ,,Batman začíná“ ,,Do naha!“ ,,Muž ve stínu), zatímco David Peretz (Ciarán Hinds – ,,Obřad„ ,,Až na krev) celý zbytek svého života zasvětí nápravě toho, co v minulosti učinili. Jak příběh skončí nemá smysl líčit, nicméně rozhodně se nejedná o přímočarou linii s jasným rozuzlením, proto ani konec není takový, jaký by divák očekával.

Pages: 1 2

3 Diskuse

  1. Roman Potoczný napsal:

    Ondro, díky za perfektní doplnění o záběry z filmu a další linky … a hlavně o uveřejnění …

  2. Ondra Slanina napsal:

    Tak jsem se na film konečně podíval a musím říct, že jsem od toho očekával něco naprosto jiného. Nicméně po opětovném přečtení tvé recenze začínám chápat, co jsem na tom filmu během sledování možná úplně nepostřehl, ale zřejmě to tam je. Hudba je každopádně brilantní, včetně hereckých výkonů. Za sebe však musím dodat, že bych ubral na grafickém násilí, hlavní hrdinka dostává na frak skutečně příliš.

  3. Roman Potoczný napsal:

    Ahoj Ondro, konečně mám po dovolené a Coloursech a trošku se dávám zpět do pracovního koloběhu :-) … Jsem rád, že jsi se na to juknul. Jsem opravdu zvědavý, kdy si opět akademici všimnou kvalitní Newmanovy práce … Co se násilí týče, tak tady jsem ho nepokládal za samoúčelné, jinak ho ve filmech rovněž moc „nemusím“ …

Přidat komentář

TOPlist