Muži, kteří nenávidí ženy (2012)

Girl with the Dragon Tattoo, USA 2011, režie: David Fincher, scénář: Steven Zaillian, Stieg Larssson, kamera: Jeff Cronenweth, střih: Kirk Baxter, Angus Wall, hudba: Trent Reznor, Atticus Ross, hrají: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Steven Berkoff, Robin Wright, Yorick van Wageningen, Goran Visnjic a další

formát: 2.4:1, Redcode Raw (digitál 4K), barevný, délka: 158 minut

Film:

Od uvedení Fincherovy prvotiny „Vetřelec3″ („Alien3″) již uplynulo dlouhých dvacet let. Přestože druhé pokračování kultovního sci-fi Ridley Scotta bylo přijato s mírnými rozpaky, již dalším filmem „Sedm“ („Se7en“) si David Fincher získal obrovské uznání a pověst režiséra, libujícího si v režírování filmů o „ujetých“ individuích.

Možná proto řada recenzí jeho nového filmu „Muži, kteří nenávidí ženy“ („Girl with the Dragon Tattoo“), akcentuje právě tento moment filmu. Novinář Mikael Blomkvist v něm řeší sérii vražd žen, v souvislosti s dávným zmizením šestnáctileté Harriet.

Film „Muži, kteří nenávidí ženy“ je druhou filmovou adaptací prvního dílu slavné trilogie „Millennium“ švédského spisovatele Stiega Larssona. Detektivní román, který se stal od doby vydání kultovním, zfilmoval jako první dánský režisér Niels Arden Oplev pod stejným názvem („Män som hatar kvinnor„).

Nebudu unavovat srovnáním s knižní předlohou, případně s Oplevovou adaptací. Knihu jsem nečetl a dánskou adaptaci jsem zatím neviděl, abych si udělal nezávislý názor na Fincherův film. Bez posuzování kvality zpracování knižní předlohy, případně stupidního srovnávání, která herečka, či herec věrněji odrážejí románové hrdiny. Nepovažuji to totiž za zásadní a svou neznalost za handicap. V dnešní době, kdy čte minumum lidí a předpokládám, že jen menšina z nich zašla do kina na Oplevovu, byť dnes již rovněž kultovní, detektivku, by to čtenářům stejně nic neřeklo.

David Fincher se navíc od začátku vyjadřoval v tom smyslu, že film sice vzniká na základě knižní předlohy, ale nebude její přesnou kopií, ani remakem Oplevovy detektivky, o čemž svědčí údajně mírně pozměněný konec i některé osoby, které se v předloze nevyskytují. V žádném případě si knihu nevybral jen proto, aby natočil profil dalšího úchyláka.

Jeho filmografie sice obsahuje narušené hrdiny, jako v případě filmů „Sedm“, „Klub rváčů“ nebo „Zodiac“, postupem času mu však jde o mnohem víc, než jen natočit temný, ponurý a depresívní film. Ve filmech „Hra“, kde Michael Douglas ztvárnil muže, unaveného prací a životem, který jej dovede až k prapodivné „hře“, jejímž je hlavním hrdinou, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, kde se v čele s Bradem Pittem a Cate Blanchett filozoficky zamyslel nad lidským životem, stářím a životními handicapy nebo v dosud posledním filmu The Social Network, kde popsal ,,successtory“ tvůrce Facebooku, zloděje, ale i obratného programátora a obchodníka Marka Zuckerberga, jde o lidi kolem nás. Hrdiny z masa a kostí. Lidi, se kterými se každý den setkáváme.

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Vynikající recenze Romana Potoczného nazírá na film z nezvyklého úhlu, který je mi ale velmi sympatický a v příštím týdnu přibude další názor Dana Adama, který je u nás v redakci největším fanouškem Davida Finchera. Nicméně myslím si, že nakonec se na film stejně vydá celá redakce:-)

Přidat komentář

TOPlist