Okamžik zlomu (2007)

V této promyšlené šachové partii proti sobě stojí několik dobře prokreslených charakterů. Máme tu typ bezohledného mladého právníka – vítěze (Ryan Gosling), pomstychtivého paroháče (Anthony Hopkins), cílevědomou advokátku, která má sice vítěze ráda, ale ještě víc, když jsou pod kontrolou (Rosamund Pike), správného a přitom přísného šéfa (David Strathairn), podvádějící ženu (Embeth Davidtz) a v neposlední řadě milence, shodou okolností policistu (Billy Burke). Je to správný policajt? Ale, kdeže.

Tvůrci filmu do snímku propašovali řadu viditelného humoru. ,,Jak chcete vybavit vaši novou kancelář? Chcete italský nebo anglický design?“ A zmatený právník se zeptá v luxusním bytě vedle stojícího policisty:,,Co je tohle za styl?“ A policista:,,Vražedná moderna“. Tvůrci se na natáčení opravdu bavili, takže jména na desky soudních případů patří štábu. Někteří členové štábu se pak objevují dokonce v komparsu.

Scénář jsem četl i v literární podobě a musím říct, že mu nesmírně prospěla skutečnost, že Anthony Hopkins vylepšoval své dialogy. Všechny jeho vtipné průvodky i tradiční pomrkávání jsou dílem jeho specifického vlastního uvolněného herectví. Jistě, že to není žádný oskarový výkon, ale je to jeho vlastní autorský styl hraní, kvůli kterému na něj jeho fanoušci chodí do kina a kupují si jeho filmy. To samé platí i o Ryanu Goslingovi. Herecky nejvděčnější postavou je ovšem podle mě postava policisty v podání Billyho Burkea, kterého Hoblit (Prvotní strach) obsazuje již pravidelně. Burke je ve filmu rozhodně ve více scénách než Hopkins a je jistě i jeho zásluhou, že film tak dobře funguje.

Osobně jsem si tento film oblíbil ale také kvůli skvěle promyšlené výpravě. Výborně vybraný bytový design, honosná architektura, drahé materiály, luxusní vozy, které jsou v přímém kontrastu se světem obhájců spravedlnosti a jejich ,,zavšivenými kacelářemi“ dotváří kontrast této malé soudničky, kterou byste si neměli nechat ujít.

Film byl komerčně velmi úspěšný, slavil velké úspěchy také na nosičích a jistě bude televizní trvalkou. Diváci film nejčastěji hodnotí známkou 7 na databázi imdb.com a nejvíce se líbí ženám ve věku od 18-29, ale má vysoké hodnocení ve všech skupinách. Pokud máte tento žánr rádi, neměli byste si Okamžik zlomu nechat ujít.

Realfilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí.

Přehrát trailer

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist