Tři muži na zabití (1980)

Francie 1980, Trois hommes á abattre, režie: Jacques Deray, scénář: Jacques Deray a Christopher Frank podle románu Malý modrý ze západního pobřeží – Le petit bleu de la cite ouest, kamera: Jean Tournier, hudba: Claude Bolling, střih: Isabella Garcia Herreros, hrají: Alain Delon, Dalida Di Lazuro, Pierro Dux, Michel Auclair, Simone Renant

90 minut, 1.66:1, 35 mm, barevný

Profesionální hráč pokeru Michel Gerfaut (Alain Delon) jede v noci domů, v lese nalezne těžce zraněného muže a odveze ho do nemocnice. Později však vyjde najevo, že muž v autě byl kromě jiného i střelen a na následky zranění v nemocnici zemřel. Od té chvíle jde Gerfautovi o život, aniž by tušil proč. Když se jde koupat se svou mladou půvabnou přítelkyní, pokusí se ho dva muži utopit. Gerfaut bude muset zjistit koho vlastně do nemocnice přivezl a jak z této lapálie ven.

Jak vidíte základním motivem je typický Hitchcockův nesprávný muž. Gerfaut však není typickým Hitchcockovým hrdinou. Jeho postava je hráč pokeru, pochybná existence, člověk, který si živobytí obstarává hazardem, a tak by ho nemělo překvapit, že se dostane na scestí. A po pravdě, ono ho to nepřekvapí. Tam, kde byl Hitchcock elegantní a natáčel ve svých klasických filmech spíše salónní vraždy je Delon velmi drsným hrdinou, který se s tím příliš nepáře. Francouzská škola kriminálního thrilleru v tomto filmu bez problémů překonává řadu snímků americké tvorby té doby.

Tři muži na zabití je vlastně klasickým snímkem film noir, hlavní hrdina má po boku sympatickou krasavici a jedno z jejích krásných ňader jí drtí v pravé ruce, v druhé ruce drží nabitý revolver a mezi zuby cedí drsné hlášky. Poté, co padouchovi vrazí pěstí odpovídá na výtku:,,To jste nemusel.“ A Delon:,,Ale chtěl jsem.“

Jak jste jistě pochopili Tři muži na zabití nejsou žádným politickým nebo kriminálním thrillerem na vážné téma, ale mimořádně dobře odvedenou kvalitní zábavou, která se drží v mantinelech drsné školy. A když myslím drsné, tak myslím opravdu drsné. V tomto filmu se střílí do hlavy pěkně zblízka, muži se podřezávají v koupelně během společenského rozhovoru vrahů s jeho ženou a vraždy se konají čistě na zakázku a z rozkazu. To je rozdíl mezi Hollywoodem a Francií. Tam, kde v Hollywoodu stříká krev a tvůrci si libují v místy až nechutném grafickém znázornění jsou Francouzi mnohem sofistikovanější. Dochází ke hře nervů, černého humoru,pro Evropu typického střílení z jedoucí motorky a pochopitelně dojde i na erotiku, která se však tradičně koná vkusně a nenuceně. Tu obstarává velmi půvabná modelka Dalila Di Lazzaro.

Delon snímek i produkoval a nutno dodat, že patří komerčně k jeho největším úspěchům. Ve Francii snímek vidělo v době premiéry přes 2,2 milionu diváků a dodnes je tam považován za jeden z jeho filmových vrcholů. Ohromný úspěch měl však po celé Evropě. Musím se každopádně přiznat, že si na pana Delona dlouhodobě velmi trpím a četl jsem několik jeho biografií. O to víc mě pobavila hláška, kde se hovoří o tom, že ačkoliv měla jeho postava továrnu na motorky stále se věnuje pokeru. Film tak reflektuje pochopitelně i skutečný Delonův život a myslím si, že v době uvedení filmu se muselo obecenstvo u této scény jistě zasmát.

Režisérem filmu byl tradiční ,,Delonovský“ režisér Jacques Deray, který s ním do té doby natočil třeba psychologický Bazén, Borsalino a spol. nebo Příběh policajta. Deray byl bezesporu velmi zkušený řemeslník, co se týká kriminálních filmů  a ve své době uznávanou autoritou v oboru, o čemž svědčí i jeho předsednictví v porotě na MFF v Cannes nebo účast na řadě prestižních áčkových filmových festivalů.

Mimochodem toto je jeden z mála filmů, který nebyl za totality nadabován. Běžel pouze s českými titulky. Následně film nadabovali bratři Slováci jako Traja muži na zabitie a dnes si film můžete pustit jak v originální verzi s českými titulky, tak s velmi slušným ovšem až porevolučním českým dabingem, kde pana Delona dabuje pro mě bezkonkurenčně nejsnesitelnější hlas Pavla Trávníčka. (rozdíl si přehrajte tady)

Tři muži na zabití jsou typickým francouzským cinema du samedi soir, tedy filmem na sobotní večer a dodnes jím zůstávají. Realfilm Tři muže na zabití vřele doporučuje ke zhlédnutí.

PS: Pokud se chcete zasmát, přečtěte si jakoukoliv britskou recenzi na tento film. Vzájemná rivalita se zkrátka nezapře:-)

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist