Den zrady (2011)

The Ides of March, USA 2011, režie: George Clooney, scénář: Grant Heslov, George Clooney, Beau Willimon podle divadelní hry Beau Willimona, kamera: Phedon Papamichael, střih: Stephen Mirrione, hrají: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Max Minghella

101 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Nominace na Zlatého lva za nejlepší film v MFF Benátkách, Nominace na Oskara – nejlepší adaptovaný scénář, Cena amerických filmových kritiků za film v TOP 10 (dále bude aktualizováno, pozn. redakce)

Po delší době se vrací na obě strany kamery zároveň George Clooney. Jeho politická angažovanost je všeobecně známá, proto ani tak nepřekvapí, že se objeví v roli senátora, který by se rád stal prezidentem. Rozhodně však překvapí poselství jeho filmu, jež je v přímém rozporu s jeho názory v době zvolení Baracka Obamy. Rozčarování Ameriky nad zkorumpovaností systému, který prožívala v různých vlnách posledních padesáti let, zejména v období Richarda Nixona a senátora McCartyho dostává v Clooneyho snímku prazvláštní pachuť.

Na druhou stranu, dokazuje to také, že mají USA takovou demokracii, že je dnes možné takový film natočit. Myslete si o tom, co chcete, ale když byla ambice Roberta Sedláčka natočit film o Jiřím Čunkovi, tvrdě narazil. Clooney má ovšem 12 milionů dolarů ve svém majetku a takové jméno, že si může dovolit takový film bez větších potíží zafinancovat sám. Je možná důležité zmínit, že se na filmu producentsky podílel i Leonardo DiCaprio, který ale nakonec natočil s druhým rozčarovaným filmařem Clintem Eastwoodem biografii Hoovera.

Film Den zrady se odehrává pouze v rámci několika hodin a čím méně toho o ději budete vědět, tím lépe pro vás. Od začátku sledujeme zejména mladého idealistického stážistu Stephena Myerse (Ryan Gosling – Drive, Bláznivá, zatracená láska, Okamžik zlomu, V lepší společnosti), který nepříliš fair způsobem zjistí, že jeho zaměstnavatel senátor Morris (George Clooney) nemá čisté svědomí. V průběhu děje se začne prát špinavé prádlo a z minulosti budou vyplývat zapomenutá hříšná tajemství, ve kterých půjde o tradiční americký nešvar, jenž neprozradím ani na mučidlech, protože bych provalil zvrat až v nějaké 40. minutě, a to prostě neudělám.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist