Špatnej polda na DVD

Špatnej polda (2009)

,,Nicolasi, hraješ jako ponocnej. Měl bys v sobě odpoutat svojí vnitřní svini.“

The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans, režie: Werner Herzog, scénář: William M. Finkelstein podle scénáře Victora Arga, Paul Calderona, Abela Ferrary a Zoë Lund, kamera: Peter Zeitlinger, hudba: Mark Isham, střih: Joe Bini, hrají: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Brad Dourif, Fairuza Balk, Xzibit, Shawn Hatosy, Jennifer Coolidge a další…

formát 1.85:1, barevný, 35 mm, délka: 122 minut – na DVD North Video – cca 199 kč

Oficiální soutěž MFF v Benátkách, Christopher D. Smithers Foundation Special Award na MFF v Benátkách, Zvláštní cena poroty na MFF v Dublinu

K New Orleans se blíží hurikán Katrina a většina města je evakuovaná. Dva policejní důstojníci jdou ještě zkontrolovat svou stanici, očíhnout skříňky kolegů, ono nikdy není na škodu mrknout se, co tam mají, pro případ, že by je bylo potřeba skřípnout a víceméně náhodou se jdou podívat do cel. Ty jsou už zatopené částečně vodou, ale jeden člověk tam zůstal uvězněný. Nejprve se cynicky vsází, jak dlouho vydrží nedýchat a poté tam jeden z nich skočí – ten hodnější, Terrence (Nicolas CageŠpatnej poldaHon na čarodějniceHadí oči,Proroctví,Obchodník se smrtí, Leaving Las Vegas).

Následkem jeho dobroty je trvalé bolestivé poškození páteře, na které si musí brát prášky. Bolest je čím dál tím silnější a policejní sklad nabízí tolik možností, jak bolest tišit – pervitin, amfetaminy, steroidy a všechno úplně gratis. Jo, jo, tahle práce má řadu pěkných benefitů.

Špatnej polda (2009)
Zastřelená rodina včetně dětí pohne nejen s příbuznými, ale i s cynickými policajty včetně Terrence, kterého na pohřbu vdova šílená žalem žádá o spravedlnost. Terrence to má vlastně v plánu, ale když vidíte na kancelářském stole leguány, za přítelkyni máte drogově závislou luxusní prostitutku, za otce alkoholika, snažícího se vyléčit, za macechu věčně zpitou paní Stiflerovou, hrajete hazard a v patách máte vlivné developery nebude to mít vůbec jednoduché.

Recenze filmu při uvedení v kinech- uvedla firma Hollywood Classic Entertainment

EXKLUZIVNÍ rozhovor s Peterem Zeitlingerem

Pokud jste pravidelnými čtenáři Realfilmu víte, že jsme se stali přáteli kameramana filmu Špatnej polda Petera Zeitlingera loni na podzim na festivalu Ostrava Kamera Oko. Já si s Peterem Zeitlingerem zhruba měsíc tykám a musím říct, že k němu chovám jako k filmaři, ale i člověku opravdu velký respekt.

O filmu Špatnej polda jsme si s ním povídali právě v Ostravě. Textový přepis části k filmu kopíruji přímo sem do textu a celý rozhovor je tady- Přehrát na YouTube >>

RF: Pane Zeitlingere, je skutečně ohromné, co se vám během kariéry podařilo dostat přes filmovou kameru na filmové plátno. Čeští diváci znají z distribuce hrané snímky Špatnej polda s Nicolasem Cagem, Temný úsvit se současným představitelem Batmana Christianem Balem a z dokumentů zejména strhující film Grizzly Man. Zajímalo by mě, která disciplína je vám bližší, zda dokument nebo hraný film?

PZ: No, tak já to většinou moc nerozděluju. Protože přístup k filmu vychází ze samotného námětu. Některý filmy vyžadují více dokumentární přístup a některé více hraný. Třeba u, jak se to řekne česky Bad Lieutenant?

RF: Špatnej polda.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist