Havran (2012)


The Raven USA 2012, režie: James McTeague, scénář: Ben Livingston, Hannah Shakespeare, hudba: Lucas Vidal, kamera: Danny Ruhlmann, střih: Niven Howie, hrají: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, Kevin McNally, Oliver Jackson Cohen

111 minut, 2.35:1, barevný, 35 mm

O tomto projektu se mluví už hodně dlouho. Původně se jednalo o vysněný projekt Sylvestera Stallonea, který vymyslel námět, ale s přibývajícími lety a s úspěchem jemu jistě mnohem bližšímu akčňáku Postradatelní se variace na horrory E. A. Poea ujal mnohem vhodnější James McTeague. Pochybuji ovšem, že by Stallone za film nezískal solidní finanční kompenzaci.

V názvu je sice slavná báseň The Raven, pro ty kteří nedávali pozor během hodin literatury je to pochopitelně Havran, kterého naleznete v povinné školní četbě středních škol, ale příběh je zcela fiktivní.

Edgar Allan Poe (John Cusack – Pokoj 1408, Con Air) má horko těžko na pivo a hlavu má plnou krásné Emily (Alice Eve). Emily s ním chce strávit život, přestože je chudý jako kostelní myš. Jistou naději do Poeového romantického života vnáší nakladatel Mannux (Kevin McNally), který by od něj třeba koupil alespoň recenzi. Objektivní potíží se ukáže, že Poe už nenapíše ani tu recenzi.

Aby toho nebylo málo začne ve městě řádit fantom. Někdo začíná vraždit podle jeho povídek. Policie si je sice od začátku téměř jistá, že Poe to není, ale problém je v tom, že ten někdo Poea zřejmě zhluboka nenávidí a když je Emily unesena budou muset všichni napnout síly proti vyšinutému magorovi.

Původně měl hlavní roli ztvárnit Ewan McGregor (Muž ve stínu,Muži, co zírají na kozy) a osobně jsem velmi rád, že postavu nehrál Johnny Depp (Veřejní nepřáteléMrtvý mužNoční můra v Elm StreetAlenka v říši divůImaginárium Dr. ParnasseZtracen v La ManchaDevátá brána), protože jednou Z pekla mi bohatě stačilo a z podobných postav v jeho podání začínám mít už docela svíravý pocit kolem žaludku. Podstatně více mě mrzí, že do projektu nenastoupili původně oslovení Jeremy Renner (MěstoSmrt čeká všudeThorsoučasná čtyřka Mission Impossible) Noomi Rapace (Muži, kteří nenávidí ženyDívka, která si hrála s ohněmDívka, která kopla do vosího hnízda, která dala přednost dvojce Sherlocka Holmese).

Film produkovala zajímavá trojice producentů Aaron Ryder (Dokonalý trik, Memento, Donnie Darko) a dvojice Marc D. EvansTravor Macy (skutečně děsivý horror Strangers – Oni s Liv Tyler). Musím zodpovědně konstatovat, že já jsem cílová skupina a film se mi podle toho také velmi líbil.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist