2 dny v New Yorku (2012)

Německo/Francie/Belgie 2012, Režie: Julie Delpy, scénář: Julie Delpy a Alexia Landeau, kamera: Lubomir Bakchev, střih: Isabelle Devinck, hrají: Julie Delpy, Chris Rock, Albert Delpy, Alexia Landelau, Alex Nahon

96 minut, 35 mm, 1.85:1, barevný

Mingus (Chris Rock) se živí jako redaktor a rozhlasový moderátor, jeho francouzská přítelkyně Marion Dupré (Julie Delpy) se pokouší prosadit jako fotografka. Vedou celkem poklidný život ve svém newyorském bytě s nevychovanou kočkou a svými dvěma dětmi z předchozích vztahů – dokud ovšem nepřiletí na návštěvu Marionin žoviální, výstřední tatínek Jeannot (Albert Delpy) a její nadržená sestra Rose (Alexia Landeau). Dva dny s energickými francouzskými příbuznými stupňuje v peklo na zemi i Rosin nesnesitelný přítel Manu (Alex Nahon), který se nijak nerozpakuje narušit rodinnou pohodu své bývalé lásky Marion. Té situaci komplikuje i skutečnost, že právě chystá vernisáž první výstavy svých fotografií, reflektujících její dosavadní soukromý život.

Trojice hlučných vetřelců ovšem postrádá zábrany a nezná žádné hranice, pokud jde o jídlo, sex a o kritiku všeho amerického s výjimkou „socialisty“ Baracka Obamy. Vztah Marion a Minguse je vystavený náročné zkoušce. Jak to s nimi dopadne, když Francouzi podnikli invazi do New Yorku?

Julie Delpy je talentovaná a velmi úspěšná žena, která mimochodem hrála i v evropské verzi Čachtické paní, která na rozdíl od Jakubiskova snímku skončila komerčním úspěchem a hlavně ve světové distribuci. Vraťme se ovšem od šťouchanců k Julii Delpy, která se tentokrát zaměří na palbu do vlastních řad ve vztahu k odlišné barvě kůže a zejména o krizi středního věku, tentokrát z pohledu ženy.

Julie Delpy volně navazuje na komedii 2 dny v Paříži, na které se v roce 2007 podílela jako scenáristka, režisérka, producentka a představitelka hlavní role. V předchozím filmu se její hrdinka Marion pokoušela vztah se svým americkým přítelem (kudrnatý neurotik Adam Goldberg) osvěžit pobytem v rodné metropoli nad Seinou. Nyní ovšem bitvu o udržení svého nového vztahu svádí v New Yorku.

Pro mě je největším překvapením filmu Albert Delpy (nar. 1941), který je ve Francii významný divadelní herec, který ve filmu sice hraje už od roku 1970, ale objevuje se až na výjimky jen v menších rolích. Jeho dcera Julie mu dala výraznou příležitost ve svých filmech 2 dny v Paříži a právě nyní ve filmu 2 dny v New Yorku. Jeho výstupy ve filmu jsou jedním slovem neuvěřitelné a komické situace, kterých je motorem filmu hodně pomáhají. Podívejte na tuto verzi traileru.

Zatímco jednička byla srovnávána s filmy Richarda Linklatera, pak dvojka jde úplně jiným směrem a naprosto logickým. Julie Delpy se v tomto filmu mění ve Woodyho Allena v sukních, přičemž nikoli toho novodobého, který si pohrává se žánry, ale v toho neurotického intelektuála, který se rochní vtipy o šílenství, sexu, Hitlerovi a nymfomanii. Pokud jste nikdy od Allena neviděli, pak zde máte dobrý startovací můstek k tomu, aby jste to změnili a starší ročníky se mohou přesvědčit, že liberalismus od 70. a 80. let ušel pořádný kus cesty.

A proč film vidět? Především kvůli tomu, že se slušně pobavíte. Jedná se samozřejmě o komedii určenou poučenému inteligentnímu publiku a dovedu si představit, že pro příznivce amerických komedií posledních let to bude šok. Možná i proto, že Dva dny v New Yorku jsou stejně tak komedií jako vztahovým dramatem a pojmenovávají určité stavy mysli, které sice k smíchu jsou, ale spíš k uvolňujícímu, kdy se smějeme sami sobě, než očišťujícímu výbuchu nějakého gagu. Velmi se mi také líbily záběry New Yorku, které sice poněkud připomínají záběry filmu Půlnoc v Paříži, ale ono se v těchto pohlednicových záběrech příliš nového vymýšlet nedá.

Dva dny v New Yorku jsou zajímavou, svižnou a velmi upovídanou komedií s překvapením, které mě velmi potěšilo. Hrdinka totiž v jedné z nejlepších scén prodává duši a bude jí prodávat jednomu velmi známému herci nezávislého filmu, kterého si oblíbil Francis Ford Coppola. Kdo to ale je neprozradím ani na mučidlech, protože bych vás nerad připravil o překvapení.

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist