Oficiální rozhovor Charlize Theron k filmu Prometheus

Charlize Theron (Ďáblův advokát, Pravidla moštárny, CestaZrůda, preview – Prométheus, Snowhite and the HuntsmanYoung Adults) znáte ze stránek Realfilmu už skutečně dopodrobna, ale přiznám se, že si na ní obzvlášť trpím a jistě nejsem sám. Vzhledem k tomu, že do kin vstupuje ve čtvrtek velkorysá Sněhurka a redakce Realfilmu razí v pátek na oficiální uzavřenou projekci Promethea je jasné, že nabídnutou možnost publikovat rozhovor s touto hvězdou nemůžeme odmítnout.

Tento rozhovor dala Charlize Theron na ComicConu a je směřován pochopitelně na nejočekávanější film letošní sezóny, kterým je bezesporu Prometheus Ridleyho Scotta (rozhovor s Ridley Scottem zde). Rozhovor je od distribuční společnosti Bontonfilm a český překlad je od Ondřeje Slaniny. Otázky kladl Joe Utichi – jutichi@mac.com.

Jak jste se doslechla o tomto projektu?
Byla jsem v Malajsii a manažer mi volá a říká:,,Posílám ti scénář.“ Ze společnosti se s Ridleym už pár let známe, takže jsem věděla, že na tomto projektu pracuje. Plánovala jsem odjet do Austrálie na Šíleného Maxe (remake filmu MAD Max, poznámka redakce), takže jsem ho poslouchala jen tak na jedno ucho, protože jsem žárlila. Věděla jsem, že to točit nebudu. Když se MAD MAX posunul, tak mě oslovili znovu se slovy: ,,Přečti si to na jeden zátah a po půl hoditě to v tobě exploduje.“ Bylo to tak záhadný…Dočetla jsem to pod stromem během příšerného slejváku, protože to bylo jediný místo, kde jsem se na to mohla soustředit.

Jaké to bylo pracovat s Ridley Scottem?

Každý herec má vysněného režiséra pro mě je to Ridley. Když točím s debutanty, tak si někdy myslím, že si dělají srandu a říkám svému produkčnímu partnerovi:,,Kéž bych tak mohla točit s Ridley Scottem! Chci být s někým, kdo ví, co se kolem něj děje a má to pod kontrolou!“ Vždycky to byl ten typ chlapa, se kterým jsem chtěla točit, ale nikdy se nenašlo nic, co bychom mohli dělat.

Scenárista Damon Lindeloff říkal, že jste spolupracovala na vývoji postav ve filmu. Jak to vlastně probíhalo?

Věděla jsem, že to má ohromný potenciál a chtěla jsem, aby ten film byl vyprávěný pohledem postavy, která s tou misí nemá nic společnýho. Máte vědce, kteří tam jedou – jeden věří, druhý vážně ne a pak tam máte pragmatického obchodníka a s Damonem jsme vymýšleli jak to udělat, aby ta postava byla víc propracovaná a měla více vrstev. To mě pak začalo opravdu bavit. Docela jsem se na tu práci začala těšit, ale bylo dva měsíce před natáčením a nějak jsem už nedoufala, že se pohneme a docela jsem z toho šílela. Najednou mi volá scenárista, že jsou moje změny ve scénáři. Je to velmi potěšující, když máte takové patrtnery jako jsou Damon a Ridley a celé se to posune kupředu.

Kdo je Meredith Vickers?
Je dost odlišná od každé postavy, co jsem hrála. Je to kravaťák, víceméně. Je to stroj, který pohání další stroje a plánuje velkorysou výpravu do vesmíru a na první dojem je chladná a naprosto asexuální. Zprvu se zdá, že jí jde jenom o byznys. Není vědkyně, není věřící. Řekne se jí nějaký problém a ona odpoví, ale tušíte v ní něco divnýho. Za tou maskou je něco divnýho. Je jasný, že se z ní něco vyklube, ale co vám tedy rozhodně neprozradím.

Sci-fi umožňuje ženským hrdinkám být mírně silnější než ostatní žánry. Sigourney Weaver odvedla pionýrskou práci v prvním Vetřelci a vy jste si podobně vyhrála ve filmu Aeon Flux. Můžeme očekávat něco podobného v Prometheovi?

Ridley je klasik, že jo? Pro každou holku, která ho viděla je to jako:,,Jo, Pojďme si zatrsat!“ Myslím, že Ridley je první člověk, kterej umožnil prozkoumat témata určený dosud výhradně mužům. Nejlepší věc na něm je, že má v sobě něco uvnitř, co mu umožňuje dívat se i ženským pohledem. Přirozeně se stará. Když jsem chtěla přepsat roli, on hned nabaloval další a další vrstvy a možnosti. Je úžasný, že přistupuje na změny, který nejsou ve scénáři. Má zkrátka rád tyhle typy silných žen. Při prvním rozhovoru s Ridleym jsme hovořili o mé postavě v Prometheovi. Ona je ženská, která celou tu šílenou společnost tlačí kupředu. Je to magnát a Ridley pro ní hledal nějaký předobraz v reálném světě. Napadla mě třeba rodina Trampů a hlavně Ivanka Trumpová. Ona tu show vede. Ženy v pozadí vědí velmi dobře, jak toto prostředí funguje. Je úžasný vytvořit neuvěřitelně silnou ženskou s pořádnejma koulema.

Pořád hledáte silné ženské hrdinky?

Nikdy jsem nehledala sílu ve svých postavách. Hledám souvislosti. Je neuvěřitelně falešné vlézt do kostýmu a neznat skutečné motivace své postavy. Až porozumím světu své postavy a najdu tu správnou cestu v celé šíři, pak si vezmu na sebe kostým a pomyslím si:,,Jo, teďka bych fakt chtěla někomu rozkazovat.“ Chce to zkrátka hledat.

Přidat komentář

TOPlist