Oficiální rozhovor s Ridley Scottem k filmu Prometheus

Jako magazín filmařů a pro filmaře jsme se rozhodli přeložit a publikovat oficiální tiskový rozhovor Ridleyho Scotta, který dal na Comic Conu v souvislosti s filmem Prometheus. Vzhledem k tomu, že akce již proběhla, ale film na nás teprve čeká a kolega Igor Hellebrandt píše na režiséra závěrečnou práci na filmové škole, nechceme připravit o tento pěkný materiál jeho ani čtenáře Realfilmu.

Autorem rozhovoru je Joe Utichi a k dispozici ho máme přes společnost Bontonfilm, která snímek uvede do kin již 7. června!

Kde právě natáčíte?

Jsem právě na Islandu a natáčíme před spektakulárním vodopádem, který se jmenuje Dettiffos. Ironií osudu je to, že je to můj poslední natáčecí den a je to scéna úplně na začátku. Začátek filmu bude tedy tady.

Je to už 25 let, co jste naposledy režíroval sci-fi, kterým byl Blade Runner . Proč vám trvalo tak dlouho, než jste se vrátil k žánru?

Byl jsem zaneprázděný ostatními filmy a objevováním dalších žánrů. Upřímně, nikdy jsem neuvažoval o vědecko fantastických filmech, dokud jsem nenatočil prvního Vetřelce, kde jsem si uvědomil, že je tam něco co po mě nikdo nechtěl a nežádal. V dalších třech filmech s Vetřelci nebylo žádné objevování velké otázky a já si myslel, že by to mohlo být středobodem něčeho, co jsem zkompletoval jako PROMETHEUS. Tam bych řekl, že se ztracená DNA aplikuje do původního Vetřelce. Ubíráme se jiným směrem, ale během prvních pár minut filmu určitě pochopíte o čem mluvím. (pozn. redakce, Ani by nás nenapadlo pochybovat, mistře)

CG je důležitou součástí současných velkofilmů. Točíte ve 3D a CG ve filmu užíváte poskrovnu. Proč jste se tak rozhodl?

3D je úžasné cvičení a já už jsem se vykašlal na to pobíhat po place s kamerou v ruce, protože je to hodně o ostření a podobných věcech. S pomocí fantastického Daria Wolskiho a jeho technického týmu to byla přímočará jízda. To mi řeklo, že už nebudu ani malé dialogové scény točit bez 3D. Já ten proces miluju. 3D otevírá v dialozích úplně novou dimenzi. Úplně mi to učarovalo. S odkazem na efekty, ne na vynikající efekty Douga Trumbulla, který dělal prvního Vetřelce jsem se řídil jeho slovy:,, Jestliže něco můžeš točit v reálu. Tak to udělej. Je to lepší, než cokoli jinýho.“ To bylo před 28 nebo 29 lety. Dnes máme úžasné schopnosti v digitálu, ale já se řídím, že co můžu natočit v kameře, tak udělám. A taky je to levnější, než to dělat digitálně.

Pages: 1 2

2 Diskuse

  1. Roman Potoczný napsal:

    Dlouho jsem se na nic tak netěšil, jako na tento film … Ridley Scotta, ač osobně nikdy neoceněného např. Oscarem, považuji za jednoho z nejlepších režisérů současnosti a v oblasti Sci-Fi mu může konkurovat, dle mého názoru, pouze James Cameron. Pokud se film povede, budou se opět psát dějiny filmu …

  2. Igor Hellebrandt napsal:

    Scott je nejlepším režisérem, který dokáže převést svoji vizi na filmové plátno. Proto jsem si jist že, film Prometheus bude vekou podívanou tohoto roku a nezklame diváky ve všech směrech…….

Přidat komentář

TOPlist