Jsou mezi námi (1988)

John Carpenter - filmografie

They Live, USA 1988, režie: John Carpenter, scénář: Frank Armitage (John Carpenter) podle povídky Eight O´Clock In the Morning, kamera: Gary B. Kibbe, střih: Gib Jaffe, Frank E. Jimenez, hudba: John Carpenter, Alan Howarth, hrají: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster, George Buck Flower, Peter Jason

93 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

George Nada (populární wrestler Roddy Piper, který dělal poradce Darrenu Arronofskymu na Wrestlerovi) je tulák, který chodí od jedné stavby k druhé v naději, že si snad konečně najde nějaký job a bude moci spořádaně žít. Jednoho dne získá sluneční brýle, díky kterým zjistí, že žije ve spiknutí, které manipuluje se světem a ovládá většinu lidí. Podaří se mu nepřátele odhalit a zastavit nebo už je příliš pozdě?

John Carpenter se filmem Jsou mezi námi (1988) vrátil mezi své oblíbené sci-fi romány a povídky 50. let. V tehdejší době byla hlavním nepřítelem sociálních sci-fi studená válka, kterou Carpenter ve svém filmu They Live vyměnil za hospodářskou krizi způsobenou bezcharakterními mimozemšťany.

Ve filmu je řada akčních scén a jako vtipná sociální satira funguje dokonale. Poněkud však postrádá Carpenterovu působivou mystery atmosféru, protože střelivo vystřílí překvapivě rychle. V čem naopak funguje skvěle je atmosféra naprostého strachu a úzkosti. Carpenter velmi chytře a paradoxně velmi levně inscenuje díky jednoduchým režijním nápadům zajímavé scény, které polechtají divákovu mysl. Nápad s novinovými titulky viděnými skrz brýle považuji za naprosto geniální.

John Carpenter

Carpenter v sobě nezapře mysl filmového maniaka, protože když už do hlavní role obsadil místo herce wrestlera a napsal mu tam scénu boje, tak předpokládal, že zabere 20 sekund. Ukázalo se, že Keith David se chce rvát taky a přátelé pozor! Ta scéna nakonec trvá 5 minut a 20 sekund! Upřímně, je docela dlouhá, ale na druhou stranu je ukrutně zábavná.

Na filmu zaujme také tradičně minimalistická hudba, která koresponduje s příběhem a zejména typicky carpenterovský černý humor, pro který má status kultovního tvůrce. Některé hlášky nenásilně pobaví:,,Zlaté pravidlo. Kdo má zlato určuje pravidla.“ ,,Víš, vypadáš jako by tvoje hlava spadla do sýrový omáčky z roku 1957.“ ,,Přece nemůže být jediní lidé, kdo vidí. Musíme najít ty, co vyrobili tohle (ukáže brýle.)“ ,,Jo, pokud jsou ještě naživu.“ Nebo také tohle.

Realfilm snímek doporučuje ke zhlédnutí.

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist