Margin Call (2011)

Nezávislé Margin Call bude ozdobou Sundance

režie a scénář: J. C. Chandor, hudba: Nathan Larson, střih: Peter Beaudreau, kamera: Frank DeMarco, hrají: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Simon Baker, Mary McDonell, Stanley Tucci a Demi Moore

107 minut 1.85:1, barevný, v ČR jen DVD – MOC 179 korun

Nominace na Oskara – nejlepší scénář, Independent Spirit Award – nejlepší debut, Cena amerických kritiků  nejlepší film

Makléři investiční firmy v průběhu jednoho z prvních dnů finanční krize, jež se rozpoutala roku 2008. Na počátku si sbalí kufry za velmi dramatických událostí šéf oddělení rizik (Stanley Tucci – Hunger Games, Kapitán Amerika: První Avenger, Panna nebo orel), který ještě před odchodem sdělí svému podřízenému Peteru Sullivanovi (Zachary Quinto – Star Trek) sladké tajemství, že ke dnu zřejmě nepůjde jenom on. Sullivan, který dříve počítal raketový pohon, svému bývalému šéfovi nemá důvod nevěřit a ještě ten večer se přesvědčí o tom, že firma, ve které pracuje nemá úplně růžovou budoucnost.

V Margin Callu hraje opravdový herecký dreamteam a pozor tito všichni, včetně výroby filmu se vešli do rozpočtu 3,4 milionu dolarů! Jen pro srovnání, snímek s podobným obsazením by za normálních okolností stál ještě před pár lety nejméně desetkrát tolik! Nečekejte ovšem lacinou konverzačku, ale velmi slušně vypracovaný příběh s řadou opravdu chytlavých myšlenek a trefných dialogů.

Ačkoli se distributor Bontonfilm snaží film prezentovat jako thriller, pohybujeme se spíš ve vodách dramatu, takže tentokrát nečekejte žádné grafické násilí, automobilové honičky nebo přestřelky. Přesto se budete dívat na velmi napínavý příběh. Doba se mění, kontakt s lidmi ubývá a skutečnou hrůzu dnes místo úchyláků s kudlama navozují spíš pánové v bílých límečcích, kteří z vás během hodinky s úsměvem vytahají vaše úspory, aby vás pak následně poslali ke dnu. Oni sami tam ale skončit nechtějí.

Každý z herců dostane ve filmu svou krátkou příležitost zazářit a je vlastně úplně jedno, že to jsou vlastně ,,čurdy“. Zdaleka největší prostor má Zachary Quinto, Paul Bettany a Kevin Spacey (KonkurentiMuži, co zírají na kozyŠéfové na zabití, Oko bere, Obvyklí podezřelí), kterému tento druh rolí sedí. Ve filmu se velmi těžko hledá nějaká postava, se kterou by se divák mohl identifikovat, ale to se u ansámblového filmu snad ani příliš nečeká. Rád bych ale upozornil na výkon Jeremy Ironse, který je zde opravdu fantastický. V Margin Call jde především o snahu vyprávět příběh a obecné sdělení. V tom si myslím, že tento snímek určitě uspěl. Neodpustím si malou ukázku ze scénáře:

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist