Margin Call (2011)

V této scéně jede Paul Bettany ve svém sportovním bouráku a veze mladého, hodně naivního a určitě dost přitroublého, makléře.

Paul Bettany:,,Sethe, ty si nic neudělal seš jen ve špatné firmě ve špatnou chvíli. Mladí kluci jdou vždycky první z kola. Z ničeho, co teď řeknu se nebudeš cítit líp. Na chvíli to bude blbý a pak budeš v pohodě. Jestli o to stojíš je mi líto, že tě to potkalo…Ježiši Sethe, jestli chceš v životě dělat tohle, musíš věřit, že seš nezbytnej. A ty si. Když lidi chtěj žít takhle, mít velký auta a velký baráky na který nemají, tak si nezbytný. Jediný důvod, proč si můžou dál žít jako králové je to, že my vychylujeme váhy v jejich prospěch. Dám ruku pryč a celej svět bude sakra hustě spravedlivej, a to doprdele rychle, a o to tady nikdo nestojí. Říkají že jo, ale nestojí. Chtějí to, co jim můžeme dát. A taky si chtějí hrát na neviňátka a dívat se, že nemají ponětí odkud to přišlo a to je víc pokrytectví, než jsem ochoten spolknout. Vyser se na normální lidi. Víš legrační je, že až tohle všechno půjde ke dnu, tak nás ukřižujou, že jsme byli lehkomyslní, ale jestli se pletem a všechno se vrátí do normálu, ti stejní lidi si nadělají do kalhot, protože budeme vypadat jako největší srabi, který Bůh stvořil.“

,,Nespletli jsme se?“

,,Ne, všichni jsou v hajzlu.“

Nechci sahat do svědomí kolegům českým kritikům, kteří cupují filmy natočené na digitální fotoaparát, ale tento film je částečně natočený na zrcadlovku Canon a částečně na RED One a pochybuji, že by si někdo ze zahraničních novinářů a publicistů dovolil vyslovit nahlas něco proti tomuto způsobu natáčení. Je třeba si zvykat na nové standardy a maximálně za dva roky si už nikdo na čelo ťukat nebude.

Margin Call byl poprvé uveden na festivalu v Sundance, kde se setkal s vřelým přijetím diváků a zřejmě je také dobré dodat, že se bez problémů zaplatil. Jak možná víte z mé knihy Slavná světová filmová klasika, tak hollywoodská kinematografie je financovaná z bankovních úvěrů, takže je nabíledni, že tento snímek vznikl v nezávislé produkci. Jedná se o film, u kterého je dobré si trochu zapřemýšlet a dát si věci do souvislostí. Nikdo netvrdí, že události zobrazené ve filmu jsou reálné, ale z mého pohledu uvěřitelné jsou.

Nejčastější známkou hodnocení je číslo 7 a nejlépe hodnotí tento film demografické skupiny 18-29 a 45+. Realfilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí.

Přehrát trailer

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist