Total Recall (2012)

Total Recall, USA 2012, režie: Len Wiseman, scénář: Kurt Wimmer, Mark Bomback, kamera: Paul Cameron, střih: Christian Wagner, hudba: Henry Gregson-Willams, hrají: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bill Nighy a další

formát: 2.35:1, 35 mm (Kodak Vision 2383, D-Cinema), barevný, délka: 118 minut

Natočit remake Verhoevenova legendárního akčňího hitu Total Recall z roku 1990 s Arnoldem Schwarzeneggerem a Sharon Stone v hlavních rolích, chtělo notnou dávku drzosti, odvahy a umu. Režisér Len Wiseman projevil pouze drzost a odvahu a proto se bude muset ještě hodně činit, aby se mu nový film nestal osudným.

Len Wiseman se do paměti diváků zapsal šlágrem „Underworld“, nabízejícím na bázi romantického příběhu o vztahu upírky a člověka, podmanivou, ponurou akční atmosféru a výpravu, díky které se stal film kultovním. Kdyby Wiseman nepojal hloupý nápad z něj učinit dlouhou ságu, vytěžit maximum a svoji prvotinu tak postupně pohřbít pod nánosem hloupého B-éčkového klišé, mohl se svým talentem a úsilím naložit mnohem lépe.

V očích diváků se úspěšně rehabilitoval „Smrtonosnou pastí 4.0″, kterou celou sérii restartoval do té míry, že se možná budeme moci těšit i na její pátý díl. Zřejmě pod vlivem tohoto úspěchu se odvážil natočit vysokorozpočtový film, který by si plně zasloužil přídomek „letní blockbuster“, pokud by za něco stál. Bohužel nestojí.

Před výpravou, triky a technickým zpracováním letošního „Total Recall“ nelze, než smeknout. Wiseman představuje budoucnost plnou technických vychytávek, výtahů cestujících zemským jádrem, automobilů na vzduchovém polštáři, uměle inteligentních androidů a mobilů zabudovaných do lidské dlaně. Až potud nelze filmu nic vytknout, až na pocit, že téměř vše už bylo možné vidět v dříve natočených sci-fiovkách.

Můj oblíbenec Harry Gregson-Williams („Království nebeské“, „Domino“, „Muž v ohni“, „Deja Vu“) potvrdil pověst obdivovatele Hanse Zimmera a namíchal hudební doprovod inspirovaný Počátkem, ke kterému přimíchal kde co. Neposlouchá se to špatně, ale rovněž jsem se nemohl zbavit dojmu, že „tohle už jsem někde slyšel“.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist