Forrest Gump (1994)

Robert Zemeckis

USA, režie: Robert Zemeckis, scénář: Winston Groom podle novely Erica Rotha, hudba: Alan Silvestri, kamera: Don Burgess, střih: Arthur Schmidt, hrají: Tom Hanks, Robin Wright Penn, Sally Field, Gary Sinise

142 minut, 35 mm, 2.35:1, barevný

Oskar za nejlepší film, režii, herce v hlavní roli (Tom Hanks), vizuální efekty, střih, adaptovaný scénář, nominace na Oskara – herec ve vedlejší roli (Gary Sinise), výprava a scéna, kamera, střih zvukových efektů, masky, hudba, zvuk

Děj:

,,Život je jako čokoládová bonboniéra, nikdy nevíš jaký kousek si vybereš.“ Forrest Gump je hodný trouba a mamánek, který vždy dělá, co se mu řekne a jakoby náhodou se připlete k zásadním dějinným zvratům USA. Jeho očima tak sledujeme Kubánskou krizi, válku ve Vietnamu, nástup počítačového průmyslu a mnohé další. V jeho soukromém životě pak sledujeme lásku k jeho femme fatale, půvabné dívce odvedle Jenny (Robin Wright), která se k němu hodí asi jako lívanec k hořčici.

Robert Zemeckis

Výběr režiséra

Zemeckis dobyl pokladny, fascinoval diváky skvělými trikovými podívanými, ale nikdy se nepokusil o ,,vážný“ film. Ostatně prvními oslovenými byli úplně jiní filmaři – Terry Gilliam a Barry Sonnenfeld. Jeho slavný kolega Spielberg sice točil Schindlerův seznam, ale pro jistotu měl v záloze i jasný blockbuster Jurský park. Zemeckisův první odvážný krok do neznáma se stal Forrest Gump (1994).

Přijetí filmu

Forrest Gump sice patří k respektované klasice, ale v době svého uvedení stál proti Vykoupení z věznice ShawshankPulp Fiction. Jestliže pak nakonec zvítězil na Oskarech jako nejlepší film a režisér si odnesl vytouženého Oskara za nejlepší režii, našel by se málokdo, kdo by mu to dodnes nevyčetl. A přitom je Forrest Gump skutečně mistrovským dílem, které odolává zubu času a má velkou vypovídací hodnotu.

Chybějící nohy byly ve své době revolučním hitem

Osobně si na filmu vážím nepostřehnutelných digitálních efektů, které filmu jednoznačně prospívají. Ve své době bylo použití některých trikových postupů naprosto převratné a zejména scény s ,,chybějícíma“ nohama Garyho Sinise vyvolávaly oprávněný údiv. Zemeckis zde poprvé ve své kariéře dokazuje, že méně někdy znamená více a o to větší zklamání je pro mě jeho pozdní kariéra, která dokazuje, že na toto pravdivé motto, tak trochu pozapomněl.

Hlavní devízou je ovšem scénář, který se přepisoval na výslovné přání Toma Hankse (Philadephia, Láska přes internet), aby byl historicky co nejvěrnější. Knižní předloha se drží mnoha fantaskních motivů a film je naprosto brilantně ukotven v historické realitě. Na základě řady scén tak divák pozná skutečnou historii Spojených Států zbavenou pozlátka a má k dispozici dost materiálu k zamyšlení.

Forrest Gump je brilantně natočený snímek a právem se řadí mezi klasická díla, dnes už možná legendy.

Přehrát trailer

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze

www.charonmedia.cz
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Zní to neuvěřitelně, ale už je to opravdu 20 let od uvedení Forresta Gumpa do kin. Film se vrátí 5. 9. v obnovené premiéře na plátna kin IMAX.

Přidat komentář

TOPlist