Bez střechy a bez zákona (1985)

Francie 1985, Sans Toi Ni Loi, režie a scénář: Agnes Varda, kamera: Patrick Blossier, střih: Patricia Mazuy, Agnes Varda, hudba: Joanna Bruzdowicz, hrají: Sandrine Bonnaire, Macha Méril, Stéphane Freiss

105 minut, 1.66:1, barevný, 35 mm

MFF Benátky za nejlepší film, Cézar za nejlepší herecký výkon (Sandrine Bonnaire)

Je sychravý podzim a na jedné vinici je nalezena mrtvola mladé ženy. Cizí zavinění není po prvotním ohledání zjištěno. V retrospektivním vyprávění však sledujeme její příběh. Jmenuje se Mona (Sandrine Bonnaire – Slavnost) a jen s batohem a stanem se toulá po francouzském venkově. Na kempování je už ale dost pozdě a mladá tulačka na prázdninovém kempování evidentně není. Je to osamělá mladá dívka bez domova, jejíž setkání s lidmi jsou stejně tak náhodné jako výmluvné o stavu dnešní společnosti.

Film Bez střechy a bez zákona je nadčasový film a ukazuje v nepřikrášlené podobě skutečný stav věcí. Nejedná se o žádnou veselou podívanou, ale o zobrazení tvrdé životní zkušenosti, která nevesele komentuje fenomén krize konzumní společnosti a její často až cynický princip fungování.

Film stojí a padá s hlavní představitelkou Monou, která má velkou šanci získat si divákovy sympatie, ačkoli od úvodních záběrů tušíme, co bude následovat. Sandrine Bonnaire svobodomyslnou dívku znázorňuje naprosto brilantně a její putování budete sledovat se zatajeným dechem.

Bez střechy a bez zákona je sice hraný snímek, ale je vyprávěn téměř dokumentární formou. Jednotliví vystupující ve filmu promlouvají přímo do kamery a vyjadřují svá stanoviska k hlavní hrdince. Cílem každého vstupu je ovšem konstatování, že mladá tulačka je ve skutečnosti každému úplně ukradená a každý její konec předpovídá.

Pokud chcete tip na film pro utužení podzimní deprese, neměli byste si film Bez střechy a bez zákona nechat ujít. Pokud sami čelíte existenční krizi, pak se tomuto filmu vyhněte velkým obloukem.

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist