Ve stínu upíra (2000)

Shadow of the Vampire, USA/VB/Lucembursko 2000, režie: E. Elias Merhige, scénář: Steven Katz, kamera: Lou Bogue, hudba: Dan Jones, hrají: John Malkovich, Willem Dafoe, Udo Kier, Cary Elwes

91 minut, 2.35:1, 35 mm, černobílý a barevný

nominace na Oskara – nejlepší masky, nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Willem Dafoe)

Film:
Režisér F.W.Murnau (John Malkovich – Red, Výměna, Po přečtení spalte), který ještě neví, že se stane legendou, se dramaticky snaží vytvořit legendární němý film „Nosferatu“,tedy Draculu bez autorských práv, jak jistě víte z knihy Slavná světová filmová klasika:-) Je posedlý vytvořením dosud nejautentičtějšího filmu o upírech, takže kvůli tomu zaměstná skutečného upíra Maxe Schrecka (Willem Dafoe – John Carter: Mezi dvěma světy, Anglický pacient). Ten se objevuje jen ve svých jednáních a pouze v noci.

Murnau štábu vysvětlí, že Schreck je jedním z těch výjimečných herců s ojedinělým přístupem, hercem nových metod, který se na svou roli připravuje tak poctivě, že jako upír skutečně nějaký čas žije, aby si svou roli osvojil. Prý jeho pedagogem je sám Stanislavský. Za to, že Schreck předvede vynikající výkon a podaří se mu udržet své, více než zjevné, upírské chutě pod kontrolou, slibuje mu Murnau krk filmové star, Gréty (Catherine McCormack – Spy Game, Renesance).

Ve stínu upíra je film o touze natočit film. A natočit ho přes mrtvoly. Nikoli obrazně, milí čtenáři. Jedná se o film určený pro opravdu zažrané filmové fanoušky a silně ho doporučuji v originále a nikoli v nepříliš povedeném domácím dabingu, který mi ho v době uvedení skutečně znechutil.

Jedná se o film nesmírně bizarní, ale minimálně po formální stránce naprosto skvělý, o čemž svědčí dvě oskarové nominace. Film si pohrává skvěle s myšlenkou filmu ve filmu a důsledně operuje zejména s vizuální složkou filmu. Bohužel možná až příliš na úkor scénáře. Ten však zachraňují, seč mohou, výborně vybraní herci.

Film produkoval Nicolas Cage (Špatnej poldaHon na čarodějniceHadí očiProroctví,Obchodník se smrtíSkálaLeaving Las Vegas, 60 sekund) a scénář byl napsaný již na tělo obou osloveným hvězdám, zvláště pak Willemu Dafoeovi, který na základě výkonu v tomto filmu získal roli ve Spider Manovi. Ve stínu upíra je zvláštní cinefilskou jednohubkou, kterou byste si neměli nechat ujít.

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist