Konečná (2013)

Arnold2.jpg

The Last Stand, USA, režie: Jee-woon Kim, scénář: Andrew Knauer, kamera: Ji-yong Kim, střih: Steven Kemper, hudba: Mowg, hrají: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Peter Stormare, Eduardo Noriega, Luis Guzmán, Jaimie Alexander a další

formát: 2.35 : 1, 35 mm,  Fuji Eterna-CP 3514 DI, D-Cinema, barevný, délka: 107minut

Arnold Schwarzenegger, několikanásobný Mr. Universe a Terminátor, guvernér Kalifornie, přezdívaný „Guvernátor“ a nakonec šťastný nálezce nemanželského syna, vysmívaný „Sperminátor“. To vše jsou známé tváře slavného hollywoodského herce. Ovšem na odiv umí dávat pouze jedinou. Kamennou a zrovna se nám ji rozhodl všem připomenout.

Scénář jeho nového filmu „Konečná“ („The Last Stand“) je tak trapný, že ani nemá cenu zmiňovat jeho scénáristy. Za megaklišé v podobě vysloužilého policisty z protinarkotické jednotky, který tráví svůj „důchod“ v klidném, venkovském městečku poblíž mexických hranic, aby se jako šerif s trojkou neumětelů neočekávaně postavil projíždějícím ničemům v čele s drogovým bossem Gabrielem Cortezem, by se musel stydět i žák šesté třídy základní školy.

Arnold1.jpg

Tím ovšem špatné zprávy nekončí. Jee-woon Kim režíruje tak bezzubou podívanou, že až na dva světlé momenty, důmyslný útěk Gabriela Corteze a první možnost Ray Owense (Arnold Schwarzenegger) „natřít“ to neznámému střelci, film nevzbudí žádné city, emoce, ale ani v akčňácích tolik obvyklé vzrušení. Prokreslení charakterů postav se omezuje na šablonu „klaďas“ / „záporák“. Děj filmu je prkenný a strnulý, jako Arnoldův obličej.

Možná jste pojali podezření, že jsem nepřítel akčních filmů, ale je tomu právě naopak. Zbožňuji napětí, souboje, přestřelky i vítězství hlavních hrdinů nad padouchy, byť popřou většinu fyzikálních i logických zákonů, ale tento film zkrátka není, za co pochválit.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist