Terapie láskou (2012)

Terapie láskou (2012)

USA 2012, Silver Linings Playbook, režie a scénář: David O´Russell podle novely Matthew Quicka, kamera: Masanobu Takayanagi, hudba: Danny Elfman, střih: Jay Cassidy, Crispin Struthers, hrají: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, John Ortiz, Julia Stiles

122 minut, barevný, 35 mm, 2.35:1

Pat Solitano (Bradley Cooper) si právě odpykal svých minimálních osm měsíců na psychiatrii nařízených soudem a jeho matka Dolores (Jacki Weaver) ho odváží domů. Tam se ukazuje, že bez vědomí otce (Robert De Niro), který má momentálně svých starostí dost. Přišel o práci a věnuje se sportovnímu sázení, díky kterému by si rád otevřel restauraci. Patův návrat domů není rozhodně jednoduchý, protože  stačí jeden přešlap a putuje zpátky. Na to dohlíží místní psychiatr a také všudypřítomný policista.

Pat si svou situaci v rámci možností uvědomuje a jeho jedinou starostí je, aby se přiblížil ke své manželce Nikki, což mu soud zakázal. Pat žije totiž nadějí, že když se k Nikki vrátí, mohl by se vrátit do normálu i jeho rozhozený život.  Zády se k Patovi neotočí zejména jeho kamarád Ronnie (John Ortiz), který ho pozve na večeři k němu domů a své manželce Veronice (Julia Stiles). Přítomna je i její ovdovělá sestra Tiffany (Jennifer Lawrence), která má na první pohled spoustu problémů a v hlavě účast v taneční soutěži.

Jak už jste si mohli tento týden přečíst, pak Terapie láskou je jednak novým filmem Davida O´Russela a druhak jedním ze snímků, které byly nominovány na Oskara také v kategorii za nejlepší film. Film sice nakonec na hlavní trofej nedosáhl, ale odnesl si sošku za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli pro Jennifer Lawrence.

O stejnou poctu se ucházelo i hned několik dalších členů hereckého ansámblu a dlužno dodat, že ani oni nebyli nominováni do počtu. Každopádně Terapie láskou nestojí jen na hereckých výkonech, ale operuje i s velice chytře vystavěným scénářem a především brilantními dialogy, které jsou někdy skutečně velmi ostré.  Skutečnost, že film má ke konci poněkud sladší nádech mi rozhodně nevadila, ačkoli  je to součást nejčastějších výtek recenzentů.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist