Kniha Ekonomika Hollywoodu odhaluje zajímavou finanční realitu

Díky kolegovi Danovi Adamovi se mi dostala do rukou velice zajímavá publikace Ekonomika Hollywoodu, která se zaměřuje na způsob financování amerických filmů a celý hollywoodský systém. O překvapení v ní není nouze.

Současný knižní trh o filmu příliš mnoho nových publikací nenabízí. Tím nemám na mysli, že bychom si chtěli příhřívat polívčičku s naší knihou Slavná světová filmová klasika a nebo snad připravovat půdu na finišující Slavnou českou filmovou klasiku. Ale když na to přišla řeč, tak proč to nepřipomenout:-)

Film a byznys odjakživa jednou jsou, ačkoli nejsou nastavena žádná pravidla hry. O tom je ostatně i nová publikace Ekonomika Hollywoodu, kterou napsal americký novinář Edward Jay Epstein a musím za sebe říct, že dlouho jsem nepřečetl knihu jedním dechem. Epstein v sedmi kapitolách rozebírá vývoj příjmu filmových studií, systém úvěrování i finančních pobídek a popisuje velice zasvěceně celou mašinérii filmového průmyslu, ať na úrovni studiové produkce či nezávislého filmu.

Wall Street: Peníze nikdy nespí (2010)

Zajímavé je, že autor knihy se domluvil s řadou lidí ve filmovém byznysu, aby od nich získal stanoviska. Dokonce byl přítomen na natáčení filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí, kde ho Oliver Stone obsadil do role jednoho z finančníků a sdělil mu řadu zajímavých informací.

Je to čtení nesmírně zajímavé, v řadě míst velmi nemorální a dlužno ocenit, že na pranýř se kromě filmových průmyslníků a manažerů studií dostanou také novináři a toliko oslavované žebříčky návštěvnosti s rádoby stanovenými tržbami, které ve světle textu této knihy dostávají silně na frak.

Kniha má i zajímavě napsaný epilog, kde autor zajímavě polemizuje nad současným vývojem filmového byznysu, který je v mnoha ohledech skutečně na samotném ostří nože a balancuje, na kterou stranu přepadne.

Ekonomika Hollywoodu má 216 stran, vyšla tento rok v prvním českém vydání v nakladatelství Mladá fronta a pokud máte téma filmu a byznysu rádi, tak byste tuto knihu určitě neměli minout, ačkoli samozřejmě platí, že konečný názor si samozřejmě utváříme všichni sami v sobě. Realfilm knihu vřele doporučuje k přečtení.

Přidat komentář

TOPlist