Těžká léta československého filmu

Česká televize v produkci Vachler Art Company připravila další sérii mapující historii českého filmu, konkrétně období normalizace.

Všichni dobří čeští filmaři 8. díl - Normalizace

Před dvěma lety se na obrazovky České televize dostal dokumentární cyklus Rozmarná léta českého filmu, o kterém jsme psali v tomto samostatném článku. Tento cyklus mapoval období českého filmu od sametové revoluce do současnosti. Nyní stejná televize vysílá dvanáctidílný program pod názvem Těžká léta československého filmu, který se zaměřuje na období od roku 1969 do 1989.

Scenáristou a režisérem pořadu je Jan Stehlík a velký rozdíl oproti předchozí sérii je ve formátu programu, kdy základ tvoří moderovaná diskuse mezi hercem Tomášem Hanákem a odborníkem na probíranou tématiku. Ke slovu se tak dostanou filmový historik Jan Bernard, filmový lektor Aleš Říman, filmový historik Jan Lukeš, filmový historik Jaromír Blažejovský, filmový publicista Jan Rejžek, ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, filmový publicista Tomáš Bartošek, dokumentarista a pedagog Vít Janeček, filmová historička Michaela Mertová, filmový historik Ivan Klimeš nebo filmový publicista Jiří Voráč.

Česká televize k dnešnímu dni odvysílala 9 epizod a jsou zatím stále k vidění zdarma v archivu na webu České televize, takže pokud máte o problematiku normalizace zájem, určitě tento cyklus nepropásněte. Kromě poučené debaty dojde pochopitelně i na krátké ukázky z filmů a názory formou mluvících hlav některých přímých aktérů z filmové branže.

Období normalizace české kinematografie není úplně ,,hvězdnou“ hodinou českého filmu, ale rozhodně v ní vznikla celá řada zajímavých titulů (připomeňte si třeba tohoto průvodce filmem). Těžká léta československého filmu se ale spíš zaměřuje na odkrývání zákulisí a odhaluje celou řadu velmi zajímavých faktů o filmové distribuci, způsobu financování filmů a ke slovu se dostanou i někteří aktéři, kteří po listopadu do kamery o filmu dosud příliš nemluvili jako třeba generální ředitel Československého filmu Jiří Purš.

Jako populárně naučný program Těžká léta československého filmu obstojí, ačkoli se k jeho formě dá určitě vyslovit celá řada připomínek. Díval jsem se na některé filmové weby na ohlasy k moderátorovi Tomáši Hanákovi, který opět vyvolává ambivalentní emoce, ale z mého pohledu je jeho výkon slušný. Oceňuji také, že si tentokrát dali tvůrci programu větší práci při výběru filmových ukázek.

Téma normalizace v českém filmu však určitě ještě není zpracováno natolik, aby se dalo označit jako vyčerpané a myslím si, že bude do budoucna ještě určitě předmětem zájmu dalšího výkladu.

Přehrát trailer

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Se zájmem sleduji sérii podruhé a musím říct, že faktograficky je to naprosto vynikající. V prvním dílu jsem našel drobnou chybku u filmu Už zase skáču přes kaluže. Autorem scénáře je skutečně Jan Procházka, ale není tam zmíněn Ota Hofman, který ho podepsal a dost tím riskoval. Pozor ovšem, že nedaleko tohoto úseku se hovoří o dvou Hofmanech. Karel Hoffmann byl ministr kultury (1967-1968), druhý byl spisovatel a scenárista Ota Hofman. Tito dva pánové jsou ale naprosto jiní lidé a neměli mezi sebou žádný vztah, proto pozor na křestní jména.

Přidat komentář

TOPlist