Vedlejší účinky (2013)

Steven Soderbergh je bezesporu jeden z nejlepších režisérů psychologických dramat a obstojně to umí i s akcí. Bohužel se na jeho tvorbě často podepisuje snaha o nejrůznější experimenty s úmyslem diváka šokovat za každou cenu. Nejiný je i jeho nejnovější film „Vedlejší účinky“ („Side Effects“).

Přibližné do tří čtvrtin filmu jsem jen nevěřícně kýval hlavou nad perfekcionismem jednotlivých postav a propracovaným scénáristickým záměrem. Rooney Mara (Girl with the Dragon Tatoo) opět předvedla perfektní studii psychicky narušené holky. Tentokrát křehké dívky Emily Taylor, která se potýká se svými depresivními stavy, jež krok za krokem směřují k nevyhnutelné a šokující tragédii. Důstojným partnerem v léčbě je jí psychiatr dr. Jonathan Banks (Jude Law), který zvládá s přehledem jak roli spasitelsky orientovaného lékaře, tak roli následného ztroskotance.

„Model“ Channing Tatum, Emilyn manžel, v celém příběhu pouze „přežívá“, ačkoliv ne doslovně, což je maximum, které si jeho role žádá. Podobnou roli v příběhu má doktorka Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones). Zbytek postav není pro film téměř podstatný.

Soderbergh dostává z ústřední čtvěřice maximum, bohužel pouze do zmíněných tří čtvrtin filmu. Pak jakoby se najednou nedovedl rozhodnout, zdali chce natočit údernou obžalobu praktik farmaceutických firem, vynikající psychologický thriller, upozorňující na úskalí života s psychicky narušenou osobou nebo teatrální detektivku s mnoha zvraty po vzoru Dannyho parťáků. Jakkoliv má finále filmu všechny zmíněné atributy, nejvíce se blíží, dle mého názoru, právě posledně zmíněnému a to ubližuje jak filmu, tak jednotlivým protagonistům, jelikož ani herci zřejmě příliš netušili, jak tolikero zvratů zvládnout.

Báječně se povedl hudební doprovod filmu. Soderbergh vsadil na Thomase Newmana, jehož hudba se k psychologickému dramatu dokonale hodí. Není to jejich první spolupráce, jelikož Newman hudbou ozdobil již Soderberghovy filmy „Good German“ a „Erin Brockovich“, za kterou si vysloužil jednu ze svých jedenácti nominací na Oscara. Tentokrát vytvořil další variaci na své dřívější soundtracky, doplněnou o celou řadu soudobých, dosud nepoužitých, hudebních prvků.

Film „Vedlejší účinky“ je, až na mé jisté rozpaky z konce a vyznění filmu, precizně udělaný a režiséra Stevena Soderbergha vrací do první ligy filmařů. Ovšem, pouze pokud bude chtít, jelikož se Steven nechal slyšet, že je to na delší dobu jeho poslední film. V současné, na dobré filmy poněkud okurkové sezóně, jej rozhodně doporučuji navštívit. Je až neuvěřitelné, s jakou bravurou jsou dnes hollywoodští herci schopni hrát a jak profesionálně působí celé dílo. Ve srovnání s tím, co v posledních letech opouští brány barrandovských ateliérů je to nebetyčný rozdíl (proto to mé kývání hlavou).

Přehrát trailer

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist