Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3

Iron Man 3, USA 2013, režie: Shane Black, scénář: Drew Pearce, Shane Black, kamera: John Toll, střih: Peter S. Elliot, Jeffrey Ford, hudba: Brian Tyler, hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Ben Kingsley, Jon Favreau a další

formát: 2.35 : 1, 35mm anamorphic, 70mm horizontal Kodak Vision 2383, D-Cinema (rovněž 3D verze), barevný, 3D, délka: 130minut

Film:

Postava Iron Mana je mezi všemi filmovými superhrdiny moje nejoblíbenější. Je to charismatický chlápek z masa a kostí, který nevděčí za své „nadpřirozené“ schopnosti pavoučímu kousnutí, jaderným pokusům, mutaci, božskému, či mimozemskému původu, ale neobyčejným technickým znalostem, vlastní píli a vzdělání. Navíc je i v „civilním životě“ obchodně úspěšný, neskromně drzý a sarkastický, což se líbí nejen jeho partnerkám.

Do světa zfilmovaných komiksů přivedl „jedničku“ a „dvojku“ režisér Jon Favreau. Do role Iron Mana obsadil Roberta Downey Jr., který srostl s rolí Tonyho Starka stejně bezešvě, jako filmový Iron Man pravidelně „srůstá“ se svým kovovým oblekem.  Oba „díly“, které byly natočeny v letech 2008 a 2010, si získaly přízeň diváků a osobně nemám dojem, že by byla „dvojka“ méně kvalitní, spíš byli diváci unaveni podobným vývojem příběhu a příklonem k vážnějším tématům, jelikož po úvodním dílu série čekají od „Iron Mana“ pouze kvalitní zábavu a nová Starkova technická „udělátka“.

V tomto ohledu plní představy diváka nejnovější Iron Man s pořadovým číslem 3 a navíc ve 3D dokonale. Jedná se o spektakulární podívanou nejvyšších kvalit s technickými efekty natočenými tak, jak bychom si ještě před několika lety vůbec nedovedli představit. 3D technologie sice v tomto případě neoslní, ale v některých scénách, jako například, při záchraně lidí, vypadnuvších z letícího prezidentského letounu, příjemně potěší. Tony Stark si udržel „tradiční“ úroveň sarkasmu, jelikož Downey hraje Iron Mana se stejnou bravurou a ztělesněnou drzostí jako dřív, čímž baví diváky i ve chvílích nejvyšší úzkosti a obav z osudu hlavního hrdiny. Změna skladatele filmové hudby, kterou tentokrát složil Brian Tyler („Rychlí a zběsilí“, „Ctihodný občan“) filmu prospěla.

Tím ovšem, z mého pohledu, výčet kladů „trojky“ končí. Iron Man byl přejmenován na Iron Patriota a je zcela vlastněn vládou, což je podtrženo faktem, že Starkův kamarád James Rhodes (Don Cheadle) má svůj vlastní kovový oblek, který, ne náhodou, barvou připomíná oblek Kapitána Amerika. Tony Stark tentokrát nezachraňuje svůj zadek, respektive svůdný zadek své milé Pepper Pottsové (Gwyneth Paltrow) ale celou Ameriku a jejího prezidenta, čímž se blíží již tisíckrát viděnému „superhrdinskému“ klišé. Protivníkem Iron Mana není ani jeho charismatický partner, či rival jako v předchozích dílech, ale zhrzený vědátor, který chce svět zlikvidovat v podstatě bez příčiny (neboli další klišé). Jindy vynikající Guy Pearce nemá žádný prostor dát svému hrdinovi „tvář“ a charakter, které by mohl divák opravdu nenávidět.

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Pod tuto recenzi se nelze nepodepsat. Film jsem viděl se svým devítiletým synovcem na odpoledním představení, takže věkový průměr, samozřejmě až na pár dospěláckých výjimek se pohyboval kolem dvanácti let a musím říct, že na toto publikum film evidentně cílí naprosto dokonale. Po trikové stránce velkolepé, po dějové lepší průměr a bez Roberta Downeyho by to rozhodně nebylo to pravé ořechové. Přidávám se k názoru, že pokud ještě někdy příště, tak rozhodně ne příští léto:-)

Přidat komentář

TOPlist